Constantin Codrescu, actor, regizor, scenograf român, s-a născut pe 5 septembrie 1931, la Huși, județul Vaslui.
A absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, remarcându-se ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale.
De-a lungul timpului, Constantin Codrescu a îndrumat generații de studenți în cadrul învățământului artistic superior, la IATC București, la Institutul de teatru din Târgu-Mureș (1976-1989), iar după 1989 la Universitatea Ecologică București sau Universitatea ”Spiru Haret”.
Constantin Codrescu a creat zeci de roluri, de o tipologie variată, din dramaturgia națională și universală, pe mai multe scene ale țării printre care: Teatrul Național București, Teatrul Nottara sau Teatrul Mic.
Constantin Codrescu în “La moara cu noroc”
În stagiunea 2008-2009 a jucat în piesa ”Inimă de boxer”, pusă în scenă de regizorul Mihai Manolescu, la Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.
Constantin Codrescu în “Trandafirul galben”
În calitate de regizor și scenograf, a pus în scenă piese din dramaturgia națională și universală, printre care ”Frații Karamazov” de Dostoievski, ”Judecată în noapte” de A. Vallejo, “Care este soțul meu” de Somerset Maugham (Teatrul de Stat Galați), ”Cine ești tu?”, ”Cititorul de contor”, ”Un pahar cu sifon”, de Paul Everac, ”Vara trecută la Ciulimsk” de Vampilov, ”Moromeții” de Marin Preda (coregie), ”Roata” de C. Ifrim, ”Preferam să mor de râs” de N. Ionescu, ‘‘Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, ”Caragiale…fantasticul”, o dramatizare după proza lui I.L. Caragiale, semnată de Constantin Codrescu și Elena Roșu (la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila), ”Ruy Blas” de Victor Hugo.
Constantin Codrescu în “Pistruiatul”
În film a jucat în “Nepoții gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953), “Răsare soarele” (1954), “La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957, ‘‘De-aș fi Arap Alb” (regia Ion Popescu-Gopo, 1965), “Răscoala” (regia Mircea Mureșan, 1965), “Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1970), “Haiducii lui Șapte cai” (regia Dinu Cocea, 1970), “Zestrea domniței Ralu” (regia Dinu Cocea, 1971), “Bietul Ioanide” (regia Dan Pița, 1979), “Capcana mercenarilor” (regia Sergiu Nicolaescu, 1981), seria “Pistruiatul” (“Evadatul”, “Ascunzișul”, “Insurecția” — regia Francisc Munteanu, 1986), ”Martori dispăruți” (regia Dan Mironescu, 1988), ”Lacrima cerului” (regia Adrian Istrătescu Lener,1989), ”Terente — regele bălților” (regia Andrei Blaier, 1995), “Trenul vieții” (regia Radu Mihăileanu, 1998), “Magnatul” (regia Șerban Marinescu, 2004).
Constantin Codrescu în “Capcana mercenarilor”
În 2009 Constantin Codrescu și-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat ‘‘Pribeag prin viața mea”.
Constantin Codrescu în “Vlad Ţepeş”
Pe 27 și 28 septembrie 2016 va avea loc la Teatrul Metropolis din București premiera piesei de teatru creștin “Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică și neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.