“Pleacă ai noștri, vin ai noștri, iarăși am votat ca proștii” – sunt versuri la care rezonează o bună parte dintre români. Dovadă că din anumite puncte de vedere, România nu s-a schimbat prea mult în ultima sută de ani, este și faptul că versurile de mai sus au fost scrise în perioada interbelică, de către actorul Constantin Tănase.
Constantin Tănase s-a născut într-o familie modestă din Vaslui și pe când era în clasele primare, a asistat un spectacol al unei trupe de teatru popular. Apoi, copilul Constantin Tănase și-a adunat prietenii și au început să se joace de-a teatrul în beciul casei. După ce a terminat liceul, a lucrat pentru puțin timp ca învățător și odată ce a terminat serviciul militar în cadrul Regimentului de Geniu din București, s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică. A terminat cursurile în 1905 și după Primul Război Mondial, a pus bazele Teatrului “Cărăbuș”. În fapt, primul Teatru de Revistă din România, care funcționează și acum la aceeași adresă de pe Calea Victoriei, din București. Numai că între timp, a fost rebotezat, cum altfel decât, “Constantin Tănase”.
Personajele jucate de Constantin Tănase erau oameni simpli, din popor, care aveau de suferit din cauza abuzurilor și incompetenței autorităților. Însă foarte important, aveau puterea să facă haz de necaz. Constantin Tănase nu a iertat pe nimeni în pamfletele sale: de la liberali și tărăniști, până la Regele Carol I și legionari, și într-un final, comuniști. Și dacă tot a venit vorba, chiar în august 1945, când Armata Roșie mărșăluia triumfătoare prin București și soldații ruși îi jefuiau la drumul mare pe locuitorii Capitalei, Constantin Tănase a compus și a recitat următoarele versuri:
“Rău a fost cu “was ist das”,
Da-i mai rău cu “davai ceas”.
De la Nistru pân’ la Don,
Davai ceas, davai palton.
Davai casă si moșie,
Harașo, tovărășie!”
Evident, Constantin Tănase a fost arestat și a fost eliberat după ce i s-a cerut insistent să nu mai joace piesa respectivă.
Constantin Tănase nu s-a conformat și, după câteva zile, a fost găsit mort, în condiții neelucidate.