Confidenţialitate

Actor fără voie într-un film de propagandă | REPORTAJ

Sunt Victor Marin, reporter la radio Europa FM și în timpul liber, sunt reenactor dac.

Pe scurt, asta înseamnă că mă îmbrac în dac și mă caftesc cu alți oameni care se îmbracă în romani. Și nu, nu avem dungă roșie în buletin. Mai țin să menționez că nici limba latină nu se trage din limba dacă și că Sarmisegetuza nu era buricul Pământului. Mai nou, în redacție mi se spune “dacul KGB-ist”, dar o vă să explic de ce în câteva minute. Pe o parte dintre colegii mei i-ați auzit la Europa FM în urmă cu câțiva ani, tot la Lumea Europa FM. Printre ei, Paul Cheptea.

Noi suntem o asociație de reconstituire istorică și de experiment arheologic. Recunostituim armuri, haine viața de zi cu zi. Inclusiv cum găteau, cum se spălau, practic orice înseamnă element de trai din perioada daco-romană. Suntem foarte hibridați, de la judecători, la șoferi de troleibus, ingineri.

Dar nu în ultimul rând, avem istorici și arheologi, care exact cu asta se ocupă: cercetează perioada daco-romană. La ei ne raportam când când facem ceva. Noi nu facem bazaconii, invenții…”

Pasajul face parte din reportajul despre asociația Terra Dacica Aeterna, pe care am cunoscut-o la un festival de reviriment antic din Constanța. A fost, dacă vreți, dragoste la prima vedere. La câteva luni după realizarea reportajului m-am inscris în Terra Dacica. La momentul respectiv, anumite chestiuni mi se păreau cam puerile, ca sa zic așa…

– De exemplu, am văzut că mai toți dacii au par lung, barbă lungă… Cum se duc la muncă? Ce zic pietenii, vecinii?

– Păi, face parte din rol! Își asumă riscul! Cred că îi cred nebunii… Sunt ca popii ortodocși, cu un bărboi de 2 metri. Așa era…

 … mă avertiza, subtil, Paul Cheptea. Anii au trecut și spre amuzamentul colegilor, mi-am lăsat și eu barbă și plete. Arsenie Boca, Padre, Părintele și ocazional, Dacul Liber. Sunt poreclele pe care le-am primit de-a lungul timpului. Asta e, mi-am asumat-o! În noiembrie 2017 în schimb, glumele au ajuns la un alt nivel. Expresia “dacul KGB-ist” a luat naștere mulțumită Președintelui, hai să-i spunem “rusofil”, al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Documentarul de mai sus este patronat de Președintele Moldovei, Igor Dodon. A fost filmat parțial la festivalul de reviriment istoric din Alba Iulia, ediția 2017, la care a participat și Terra Dacica. Printre cei prezenți, m-am aflat și eu. La Chișinău s-a iscat un întreg scandal privind scopul și sursele de finanțare ale documentarului. În plus, echipa din Moldova mi-a atribuit rolul regelui Burebista. Era o idee o să îmi și spună, dar nah… Oricum, iar s-au distrat colegii din redacție. Cel care m-a informat despre cariera fulminantă de actor fără voie a fost Andrei Pogaciaș, purtătorul de cuvânt al Terra Dacica Aeterna.

Am aflat de pe Facebook. Cineva a postat filmulețul și pur și simplu uitându-ne la el, am realizat că apărem și noi. Inclusiv minori (n.r. fără acordul părinților), lucru care este interzis și de legea română și cea europeană. Dacă veneau și ziceau că fac un film pentru Președintele Republicii Moldova, cred că am fi zis: “Băi, stați să ne gândim”…

La festivalurile de reviriment istoric vin zeci de cameramani sau fotografi și fiind vorba de o manifestație publică, fiecare e liber să filmeze și să fotografieze ce vrea. Numai că una e să menționezi că e vorba de un festival, și alta e să le scoți din context. Din documentarul patronat de Igor Dodon se înțelege că noi, cei de la Terra Dacica, am fost de acord să facem figurație în acest material. Nici vorbă. Altfel, Președintele Moldovei e mândru de realizările lui.

 Știu că primul episod a fost deja masiv discutat și apreciat. Și criticat de unii… Noi vrem să le dăm posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova să vadă toate etapele istoriei Moldovei. (…) Noi am fost tot timpul moldoveni pe acest pământ.

 „Tot timpul moldoveni”… cum ar veni, „niciodată români”. “Istoria Moldovei” e o serie de trei documentare din care, până acum, au fost difuzate două. În linii mari, primul episod, în care apar și eu, respectă informațiile din cărțile românești. Nu e tocmai surpinzător, pentru că propaganda și manipularea încep de la premise adevărate. Concluziile sunt pervertite, spune politologul Dan Dungaciu.

Există doi autori principali ai acestui film: Natalia Anisimova și Elena Pahomova, ambele cu vechi antecedente.

În 2004, de pildă, Natalia Anisimova a făcut un film ultra premiat în spațiul CSI și care s-a numit “Necunoscutul Ștefan”. În acest film era ilustrat felul în care românii au furat steagul lui Ștefan cel Mare de la Mânăstirea Zografu, din Athos. Steagul sigur că nu a fost furat. A fost recuperat de Brătianu în 1917 și se află la Muzeul Național de Istorie.

Mai era o filmare la Suceava, în care apare o căruță și o sticlă de alcool care ar fi fost găsită lângă cetatea Sucevei. Se spunea că românii merg în beciurile lui Ștefan cel Mare la cetatea din Suceava și se îmbată acolo. Toți oamenii fără adăpost se adună acolo și “iată cum a ajuns cetatea gloriosului Ștefan”. Asta în condițiile în care cetatea de la Suceava a fost restaurată cu milioane de euro.

Iar doamna Pahomova, care a lucrat ca jurnalist în Transnistria, este cea care a realizat în 2006 un film despre Basarabia în 1918. Se spunea, de pildă, cum au fost împușcați 7 dintre membrii Sfatului Țării pentru că au refuzat să voteze Unirea cu România. Sigur că Basarabia era prezentată ca o victimă a ocupației Românești.

Primul episod din „Istoria Moldovei” menționează printre altele, că Dacia a fost ocupată de romani doar în proporție de 20 la sută și că teritoriul respectiv nu cuprindea Basarabia actuala. Partea a doua e corectă. Dar procentul menționat e foarte discutabil, pentru că nimeni nu știe clar până unde se întindeau teritoriile controlate de către Decebal. În România, argumentul celor 20, 14 sau 24 la sută, (depinde pe cine întrebi), e folosit frecvent de adepții curentului dacoman. Pe scurt, oameni care cred că Dacia a fost buricul pământului și FOARTE IMPORTANT, că romanizarea nu a avut loc. Printre ei, Gheorghe Funar…

Germania este Deutschland. În traducere, ce înseamnă Deutschland? Țara Dacilor! “Ich bih (n.r. bin) deutsch” înseamnă “Eu sunt dac”. Așa răspunde orice neamț. Ei recunosc, în istoria Germaniei, că strămoșii lor sunt geto-dacii. Dar și acolo au lucat puțin evreii și în loc de geți, le zic goți. (…) Toate popoarele lumii au ca strămoși geto-dacii.

 

Și Republica Moldova are un curent similar, dar din cu totul alte motive, spune politologul Dan Dungaciu.

– Ideea de bază este să arate o continuitate, din Preistorie, dacă vreți. Și evident, urmașii dacilor liber. Ideea de dacism în Republica Moldova este extrem de pregnantă!

– Mai mult decât la noi?

– Incontestabil! Ce se întâmplă la noi este o caricatură! Acolo, este asumat ca identitate națională pentru că se detașează de România inclusiv prin faptul că Moldova nu ar fi fost romanizată. La noi este o bizarerie, mai degrabă. Dar în Republica Moldova, dacismul este asumat oficial pentru că este o narațiune diferențiatoare.

Revenind la seria documentarelor lui Igor Dodon, diferențele majore dintre istoria României și Moldovei încep să apară odată cu prezentarea Evului Mediu și mai ales, în relatarea evenimentelor din veacurile 17-18, când începe expansiunea Imperiului Țarist. Și partidele pro-europene de la Chișinau se tem că documentarele din seria “Istoria Moldovei” ar fi, de fapt, niște filme de propagandă. Este doar unul dintre motivele pentru care Terra Dacica nu dorește să își asocieze numele cu cel al unui personaj cel puțin controversat, așa cum este Igor Dodon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.