Bursele americane au început săptămâna în cădere liberă, în ciuda eforturilor Rezervei Federale (Fed), care a redus duminică de urgenţă dobânda de referinţa la zero.
Măsura este considerată de analiști un semn că investitorii iau în calcul o nouă recesiune globală cauzată de pandemia de coronavirus.
Astfel, principalii indici bursieri americani s-au prăbuşit la deschidere cu peste 8% după două picaje similare suferite săptămâna trecută, ceea ce a dus la suspendarea tranzacţionării pentru a treia oară în doar șase şedinţe bursiere.
Tranzacţionarea se suspendă timp de 15 minute dacă picajul indicilor depăşeşte 7%, acesta fiind un soft menit să oprească prăbuşirea preţurilor.
Reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară din Statele Unite cu 1% până la intervalul 0%-0,25% şi anunţarea unui nou program de relaxare cantitativă de 700 miliarde de dolari nu a calmat panica din pieţele financiare.
Indicele bursier S&P 500 a pierdut 8,14% imediat după deschidere, Dow Jones Industrial Average a suferit o cădere de 9,7%, iar indicele sectorului tehnologic Nasdaq Composite a coborât 6,1% la deschidere.
Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă s-au spulberat, datele indicând o nouă recesiune globală.
Scăderile de săptămâna trecută au fost cele mai mari de la criza financiară din 2008 încoace, impulsionate de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi interdicţia de zbor aplicată de Statele Unite ţărilor din Spaţiul Schengen.