Documentul reduce 99% din tarifele vamale și va aduce o creștere estimată de 12 miliarde euro a comerțului UE-Canada.
De asemenea, semnarea acestui acord înseamnă și liberalizarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada – începând din decembrie anul viitor.
Sunt, însă, și foarte mulți contestatari ai acordului.
Uniunea Europeană a fost reprezentată de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi de premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii. Canada a fost reprezentată de premierul Justin Trudeau – care a ajuns la reuniune mai târziu față de ora programată; avionul cu care călătorea s-a întors din drum din cauza unor defecțiuni tehnice.
La scurt timp după ceremonia de semnare a acordului, preşedintele Comisiei a scris pe Twitter că CETA reprezintă “noul standard de aur pentru acordurile comerciale”.
Susţinătorii spun că această înțelegere va duce la o creştere a comerţului bilateral cu 20%. Acordul ar putea intra parţial în vigoare anul viitor, la circa opt ani de la începerea negocierilor, cu condiţia ca şi Parlamentul European să îl aprobe.
În timp ce liderii semnau documentul, câteva zeci de persoane au protestat în centrul Bruxelles-ului. Au fluturat pancarte şi bannere cu mesaje precum “Game over”, “Democraţia moare” sau “Cu cât insistaţi mai mult, cu atât de opunem mai mult”. Manifestanții spun că CETA va consolida multinaţionalele şi va degrada standardele de siguranţă alimentară, de mediu şi de muncă.