Confidenţialitate

Acordul de la Glasgow privind reducerea poluării: India și China au modificat radical pactul pe ultima sută de metri

Cel mai important summit privind schimbările climatice, cel de la Glasglow, care a reunit mari lideri ai lumii, s-a încheiat aseară după 2 săptămâni dificile.

Adoptarea pactului Climatic de la Glasgow a stârnit multe nemulțumiri pentru că nu prezintă măsuri ferme.

Președintele summitului a spus că este „profund dezamăgit” pentru modificările de ultim moment introduse în problema combustibililor fosili la cererea Chinei și Indiei.

Astfel, în declaraţia finală se face apel la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip. Dar acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei “renunţare treptată” la cărbune cu expresia “reducere treptată”, în urma unei propuneri din partea Indiei.


Deși ar fi trebuit să accelereze lupta împotriva poluării și încălzirii climatice, cele 197 de state semnatare nu și-au luat angajamentul că vor limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. În plus, acordul nu răspunde nici solicitărilor de asistență din partea țărilor sărace.

Pactul le cere ţărilor să ia angajamente mai ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră începând de anul viitor, dar nu prezintă măsuri concrete.

Experții avertizează în mod regulat că „fiecare zecime de grad contează” în timp ce dezastrele legate de schimbările climatice sunt deja în creștere: inundații, secete sau valuri de căldură, cu pagubele și victimele aferente.

Premierul britanic, Boris Johnson consideră că s-a făcut un mare pas în lupta împotriva schimbărilor climatice, chiar dacă nu s-a ajuns la un acord privind limitarea creșterii temperaturii globale.

  • Reacțiile ONG-urilor

Cea mai cunoscută activistă de mediu, Greta Thunberg, a ironizat acordul de la Glasgow pe pagina de Twitter: Iată un rezumat al discutiilor de la Glasgow: Blah, blah, blah. 


Este o insultă la adresa milioanelor de oameni ale căror vieți sunt devastate de criza climatică”, a comentat Teresa Anderson de la ONG-ul ActionAid International.

Este moale, este slab, iar ținta de 1,5 °C abia trăiește, dar există un semnal că Era Cărbunelui s-a încheiat. Și asta este important“, a comentat Jennifer Morgan, Greenpeace International.

 

Utilizarea cărbunelui este una dintre cele mai mari cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. În fiecare an, peste 36.000 de milioane de tone de CO2 sunt eliberate în atmosfera Pământului, acesta fiind principala sursă de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

China este responsabilă pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât toate naţiunile dezvoltate din lume.

Mai mult de 100 de lideri au primis să pună capăt defrişărilor până în 2030.

SUA şi Uniunea Europeană au anunţat un parteneriat global pentru tăierea emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, până în 2030.