A fost încheiat un acord între ministrul Educației și vicepreședinții CNATDCU, în privința noilor reguli de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că s-au făcut propuneri de îmbunătățire a regulamentului de funcționare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, astfel încât acest organism consultativ să își poată continua activitatea:
“Au fost propuse o serie de modificări ale acestui regulament, tocmai pentru a asigura celeritatea și corectitudinea, alături de legalitatea deciziilor emise de CNATDCU. Regulamentul de organizare și funcționare se promovează prin ordin de ministru. Am primit un acord scris, semnat, ștampilat, din partea conducerii CNATDCU, prin care agreează toate modificările propuse. Modificările propuse vizează principiul legalității, principiul unei administrări, principiul transparenței, principiul responsabilității și eticii, la toate nivelurile. Am avut, spre exemplu, membrii CNATDCU care au avut condamnări în instanță pentru probleme de etică și nu exista bază legală pentru a fi înlăturați din acest consiliu consultativ al Ministerului Educației.”
Noul regulament prevede obligativitatea analizării complete a tezelor pentru care s-au făcut sesizări. De asemenea, vor fi acceptate în continuare sesizări pe tezele care au fost deja analizate parțial și dacă sesizarea privește noi suspiciuni de plagiat. Softurile antiplagiat vor fi în continuare un ajutor pentru comisia de experți dar nu o vor inclui. Ca noutate, un student va avea rol de observator în consiliul CNADTCU, spune ministrul Educației :
“Singurul lucru pe care l-am adăugat, la mai multe solicitări care vizau consolidarea transparenței, am agreat să avem în Consiliul General CNATDCU, pentru prima dată, un reprezentant al studenților, cu rol de observator. Să sperăm că după asta lucrurile vor fi mai clare și șansele Ministerului Educației de a apăra în instanță deciziile CNATDCU vor fi mai mari, sunt convins că da.”
Liga Studenţilor din Iaşi i-a solicitat ministrului Educaţiei să explice public de ce CNATDCU tergiversează de peste 2 ani luarea unei decizii în cazul acuzatiilor de plagiat care îi vizează pe procurorul general adjunct Bogdan Licu , primarul Robert Negoiţă, fostul premier Mihai Tudose, şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, sau Gabriel Vlase directorul Serviciului de Informaţii Externe. Ca reacție, Sorin Cîmpeanu a cerut Direcţiei generale juridice a ministerului să se pronunțe rapid în cazul procurorului Codruţ Olaru, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat:
“Un ministru, cred că nici măcar ministrul Justiției, nu are posibilitatea să se implice în impunerea unui aviz de legalitate și dacă ar face-o, cred că ar fi un abuz. În cazul meu, nici măcar nu am competențele și nici dorința să mă amestec peste Direcția generală și juridică a ministerului, care este îndreptățită să acorde avizul de legalitate. Își asumă acordarea avizului de legalitate sau de nelegalitate. Tot ceea ce am putut să fac, am cerut celeritate. Știu că Direcția Generală și Juridică a avertizat Consiliul General CNATDCU cu privire la imposibilitatea cordării avizului de legalitate, atâta timp cât decizia nu se încadrează în cadrul legal.”
Potrivit EDUPEDU, retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru a fost stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei până la finalizarea procesului intentat CNADTCU chiar de Olaru.