Confidenţialitate

Achiziția a 18 drone militare Bayraktar, aprobată. România vrea și elicoptere militare Airbus H215M și drone kamikaze | AUDIO

Comisiile reunite de Apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat cumpărarea a 18 drone militare turcești Bayraktar. Între timp, Ministerul Apărării a cerut permisiunea Parlamentului și pentru achiziția a două elicoptere militare Airbus cu capabilități de luptă. Iar Romtehnica a lansat o licitație pentru cumpărarea de drone kamikaze.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii din Comisiile de Apărare au dat undă verde Ministerului Apărării pentru achiziția din Turcia a 18 drone Bayraktar. Valoarea achiziției este estimată la 300 de milioane de dolari, fără TVA, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

„Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate forțelor terestre române. Fiecare sistem include câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor – un total de 18 drone. Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare pentru instruire și antrenament”, a explicat Constantin Spînu.

Bayraktar este fabricată de BAYKAR Technology, companie care aparține ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

România vrea și 2 elicoptere militare Airbus H215M și drone kamikaze

Ministerul Apărării cere acum persmisiunea Parlamentului pentru a cumpăra două elicoptere militare Airbus H215M, care să fie dotate cu armament și tehnică de luptă. Valoarea achiziției este estimată la 150 de milioane de euro. Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, spunea încă din iulie că Armata Română va cumpăra din Franța elicoptere și submarine Scorpene.

Pe de altă parte, România se va dota și cu drone kamikaze. Compania națională Romtehnica a lansat o licitație restrânsă pentru achiziția unor sisteme de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare, care, totodată, pot lovi și ținte inamice în caz de nevoie. Valoarea contractului va fi de aproximativ 8,2 milioane de euro, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 14 noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Deciziile luate în ședința CSAT: Programul „Armata 2040” și sprijin pentru Ucraina, teme prioritare în ședința de marți