Bucătăria este una dintre cele mai inedite încăperi dintr-o casă având în vedere funcționalitatea sa, tipul de mobilier pe care îl găzduiește și chiar distincția decorativă care se face de obicei în ea față de restul camerelor din casă. Când vine vorba de decorare, există o serie de modele care se repetă în multe locuințe, precum și unele erori care tind să apară în mod regulat, rezultat al neglijării esteticii sau al neexploatării posibilităților bucătăriei în chestiune. Analizăm cele mai frecvente greșeli pentru a găsi alternative la aceste erori și pentru a le putea evita sau corecta. La urma urmei, este unul dintre locurile esențiale pentru viața de acasă.
1. Electrocasnicele care nu sunt în același stil
Elementele care ocupă cea mai mare parte a spațiului din bucătărie sunt electrocasnicele.
Prin urmare, ele sunt cele care îi definesc cel mai mult stilul. Cu toate acestea, de foarte multe ori cumpărăm și reînnoim treptat aceste dispozitive fără să ținem cont de stilul, culoarea sau designul lor, rezultând un amestec fără coeziune sau coerență. Cel mai bun lucru in aceste cazuri este sa planificam din timp care va fi culoarea pe care o dorim predominantă astfel încât, pe cat posibil, toate electrocasnicele și mobilierul să fie in acel ton sau intr-unul complementar. Același lucru se poate spune despre stilul (clasic, avangardist, rustic) al acestora.
2. O bucătărie care nu se potrivește în casă
Alteori se poate ca mobile și obiectele din bucătăria noastră să se conecteze bine între ele, dar întreaga cameră nu are nicio legătură cu stilul din restul casei. Este obișnuit și logic ca anumite elemente să se schimbe într-o încăpere cu aceste caracteristici, cum ar fi folosirea unei podele diferite sau folosirea plăcilor de faianță pe perete. Totuși, dacă stilul este deosebit de opus celui al locuinței (foarte modern, aseptic și minimalist într-o casă rustică, din lemn, cu multe obiecte, de exemplu) se poate genera o senzație de șoc sau de respingere la mutarea dintr-un loc în altul. Acest lucru este accentuat mai ales în acele locuințe care au o bucătărie deschisă sau americană integrată într-o altă încăpere precum camera de zi.
3. Nu se utilizează tot spațiul disponibil
Dacă nu locuim într-un conac cu zeci și zeci de metri pătrați disponibili în fiecare cameră, bucătăriile nu sunt de obicei deosebit de mari. Din acest motiv, și având in vedere decalajul mare ocupat de toate electrocasnicele si rafturile, trebuie sa faci un efort pentru a profita la maximum de spatiul disponibil. Există bucătării în care zonele superioare ale pereților sunt libere în ciuda faptului că nu există rafturi sau locuri pentru depozitarea obiectelor. Acest lucru se poate rezolva prin amplasarea de rafturi lungi sau module înalte acolo unde se termină mobila și electrocasnicele. Senzatia estetica va fi placuta iar la nivel practic vom castiga spatiu de depozitare intr-o incapere care are nevoie de așa ceva.
4. Iluminare insuficientă
Iluminarea unei camere, fie natural, fie prin lămpi, este întotdeauna importantă. La bucatarie se intampla deseori ca acest factor sa nu fie luat in considerare la fel de mult ca la alte incaperi din casa. Ideal este sa ai o fereastra suficient de mare si bine amenajata pentru a inunda cu lumina naturala zona de preparare a mancarii. Dacă acest lucru nu este posibil, în loc să plasați o lumină generală pentru a scăpa de necaz și să nu rămâneți în întuneric când se întunecă, este convenabil să vă gândiți la o iluminare artificială eficientă și, dacă este posibil, să generați și o lumină ambientală plăcută pentru gătit, pentru când mâncați sau faceți sarcinile corespunzătoare (cum ar fi lumini LED).
5. Eficiența și sustenabilitatea, ignorate
Acest punct este o eroare mai mult funcțională decât estetică, dar este totuși atât de comună încât merită să ne oprim asupra ei. În multe locuințe, atunci când vine vorba de înlocuirea electrocasnicelor care sunt deteriorate sau vechi, nu se ține cont de ratingul energetic al celor noi. Dacă acestea sunt eficiente, adică categoria A, vom putea controla semnificativ consumul de energie electrică, reducând consumul de energie cu 40% . Aceste tipuri de dispozitive sunt mai respectuoase cu mediul și cu buzunarul, deși pe termen lung, întrucât prețul lor de vânzare este mai mare decât cel al electrocasnicelor cu un rating energetic scăzut.