Confidenţialitate

„Acceptă Plata cu Cardul”, campania națională demarată de ANAF în colaborare cu Asociația de Plăți Electronice din România | AUDIO

Fiscul începe campania națională „Acceptă Plata cu Cardul” în colaborare cu Asociația de Plăți Electronice din România. Companiile mici și mari sunt încurajate să permită clienților plățile electronice. De altfel, de la 1 ianuarie, magazinele cu vânzări de peste 50.000 de euro sunt obligate să introducă dispozitivele POSD (electronice de plată).

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF – Lucian Heiuș: Este firesc ca în fiecare magazin să existe posibilitatea ca plata să fie realizată prin mijloace moderne

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Comportamentul s-a schimbat foarte mult și este normal. Fiecare dintre noi nu mai avem cashul cu care eram obișnuiți în urmă cu 10-15 ani. Se merge și se plătește ci cardul și este firesc ca în fiecare magazin, mai mare sau mai mic, să existe această posibilitate ca plata să fie făcută prin mijloace moderne de plată”, a explicat șeful ANAF – Lucian Heiuș.

Elena Ungureanu, reprezentant al Asociației pentru Plăți Electronice: Campania va dura câteva luni. Acum România are 330.000 de terminale de plată electronice

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Spre exemplu, unul din indicatorii la care industria plăților electronice se uită în general este numărul de terminale la 1000 de locuitori. În România, acestea se situa la mijlocul lui 2022 la 18 terminale, iar media europeană este undeva la 33 de terminale. Rețeaua de acceptare din România a ajuns în momentul de față la peste 330.000 de terminale instalate la comercianți. Creșterea este destul de mare: peste 20%”, a explicat Elena Ungureanu, reprezentant al Asociației pentru Plăți Electronice.

Elena Ungureanu: „În prima jumătate a anului 2022 s-au tranzacționat peste 100 de miliarde de lei cu cardul”

Plățile electronice au cunoscut o explozie în România. Suntem pe locul 3 în Uniunea Europeană, mai spune reprezentanta Asociației pentru plăți Electronice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În prima jumătate a anului 2022 s-au tranzacționat peste 100 de miliarde de lei cu cardul. Suntem foarte aproape de borna de 800 de milioane de tranzacții cu cardul efectuate. Creșterea este impresionantă: undeva la 37% – una dintre cele mai mari creșteri și asta este specifică economiilor emergente. Conform datelor Eurostat, România se află – din punct de vedere al creșterii numărului de cumpărători online – în top 3 la nivelul Uniunii Europene, după Estonia, Ungaria și cot la cot cu Cehia”, a mai spus Elena Ungureanu.

Totuși, multe companii mici se feresc să introducă plățile cu cardul. De ce?

Explicația vine dintr-un sondaj realizat de Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În momentul de față, 6 din 10 companii acceptă plățile făcute prin card bancar în magazin. Totuși, reticența se menține. O putem observa în multe magazine de cartier, ceva mai mici, arată președintele Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu, care citează un sondaj realizat în rândul patronilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un prim motiv – invocat de jumătate dintre patronii de companii mici este: „Implementarea din punct de vedere tehnic ar fi complicată și aici cred că avem un rol în a explica, în a arăta că tehnologia nu trebuie să ne sperie. Jumătate dintre întreprinzătorii respondenți consideră că implementarea tehnică este complicată”.

Un alt factor descurajant pentru companiile care nu vor plata prin POS: Comisioanele percepute

„Comisioanele – și acesta este un factor care trebuie luat în vedere – sunt prea mari”, a mai spus Florin Jianu.

Jumătate dintre cei care au afaceri mici au răspuns că nu intenționează să introducă plata prin card ori alte modalități electronice.

Conducerea Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii speră ca această campanie de informare „Acceptă Plata Cu Cardul” să fie de folos și să îi lămurească pe mulți patroni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bugetul de stat nu a fost întocmit corect, spune analistul financiar Bogdan Glăvan. „Afost un mic dezmăț” | AUDIO