Pentru a stopa exodul creierelor, Academia Română propune ca absolvenții de facultate să fie obligați să lucreze în țară, după terminarea studiilor.
Propunerea a fost inclusă în strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani.
Academia Română a publicat recent, pe site, cea de-a 4-a parte a Strategiei de dezvoltare a României în perioada 2016-2035, în care atrage atenția că, în ultimii ani, a crescut numărul tinerilor cu studii superioare care au părăsit România.
Academicieinii dau ca exemplu exodul medicilor. Astfel, între 2007 și 2015, peste 36 de mii de absolvenți de medicină, stomatologie și farmacie au părăsit țara pentru condiții mai bune în vestul Europei.
Pentru a reduce ‘’pierderile de capital uman cu pregătire superioară’’, Academia Română propune ca orice absolvent al unei facultăți de stat care a ocupat un loc subvenționat de la bugetul de stat să fie obligat, după finalizarea studiilor, să lucreze în țară o perioadă egală cu durata studiilor. În caz contrar, va fi obligat să restituie banii cheltuiți de stat pentru pregătirea profesională.
Alte propuneri pentru reformarea sistemului educațional se referă la crearea unui mecanism legal de încurajarea a companiilor să finanțeze educația, acordarea unor locuințe locuințe de serviciu și asigurări medicale dascălilor precum și modificarea legislației astfel încât în România să fie permisă educația online, inclusiv așa numitul home-scholling, prin care copiii pot fi educați acasă de către părinți sau meditatori, în loc să meargă la școală.
Studenții critică propunerea Academiei
Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România califică propunerea Academiei Române de a-i obliga pe absolvenţi să lucreze în ţară după terminarea studiilor ca fiind una totalitară şi care încalcă dreptul la mobilitate a studenţilor în Europa.
“Astea sunt practici totalitare. Nu suntem de acord cu asemenea perspectivă, ni se pare o atitudine retrogradă. Absolvenţii din România trebuie să aibă facilitatea de a se angaja oriunde în spaţiul european după terminarea facultăţii. Ei sunt liberi în piaţa muncii globală să îşi aleagă orice loc de muncă doresc, unde se simt ei mai valorificaţi. Piaţa muncii este liberă, ei se pot angaja oricând, oriunde fără să fie obligaţi să dea ceva înapoi statului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Cherecheş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România .
Studenţii condamnă încercarea Academiei Române de a obliga absolvenţii să rămână în ţară după terminarea studiilor, cel puţin pe o durată egală cu anii de facultate. Academicienii vor ca cei care nu rămân să fie obligaţi să returneze banii pe care statul i-a dat pe timpul facultăţii.
“Soluţia nu e o constrângere. Nu aşa blocăm exodul, obligându-i să nu mai plece. Soluţia este să avem locuri bine plătite, să creştem nivelul de trai, să creştem încrederea tinerilor studenţi în România şi faptul că îşi pot face o carieră aici. Mulţi pleacă pentru că nu au încredere în perspectiva pe care o oferă România. Multora nu le face plăcere să plece din ţară, pleacă de nevoie. Nu o să mai avem milioane de români peste graniţă dacă se va putea trăi decent. Aşa ce facem? Închidem graniţele, nu mai pleacă nimeni, ca să ne asigurăm că nu ne mai pleacă poporul din ţară”, a mai declarat Vlad Cherecheş.