
„Cum evaluăm activitatea profesorilor și ce înseamnă performanța în învățământ?” – sunt întrebările la care a răspuns Marina Ștefania Manea, profesor de limba română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” București, invitată la emisiunea „Academia Europa FM”, realizată de profesorul de istorie Marcel Bartic.
Discuția are loc în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că profesorii vor fi evaluați pe o platformă online care va conține atât analiza performanței profesorilor la clasă, cât și feedback de la colegii de cancelarie și directorul școlii.
Audio PlayerMarcel Bartic: Să încercăm să descriem modalitatea de evaluare a profesorilor pe care o avem în prezent. Ce anume nu merge bine sau care sunt limitele acestui sistem de evaluare?
Marina Ștefania Manea: „Profesorul nu mai reușește să se adreseze corespunzător generațiilor de elevi”
Marina Ștefania Manea: Păi, haideți să o luăm cu începutul! Eu sunt tânăr profesor, îmi doresc să intru în sistem, voi trece printr-o serie de inspecții de evaluare pentru a susține gradele didactice la o distanță de timp. Vorbim despre definitivat, gradul al doilea, gradul unu. Luăm în calcul și examenul de titularizare pe care trebuie să-l trec pentru a fi repartizat, dacă am noroc – și aici o spun și cu puțină ironie – pentru că, la un moment dat, s-ar putea să fii un profesor foarte bine pregătit și să nu ai acest noroc. (…) Mai departe, o altfel de testare sau o altfel de inspecție la clasă, profesorul nu primește. Se mai întâmplă în școli să existe inspecții tematice și inspecții generale, iar la finalul anului acea autoevaluare, urmată de evaluarea pe care directorul, împreună cu membrii consiliului de administrație, o fac profesorului.
Marina Ștefania Manea: Deci de ce mai are nevoie profesorul de o altă evaluare? Se pare că mai are nevoie, din perspectiva părinților, pentru că, în ultimele zeci de ani, nu mai reușește să se adreseze corespunzător generațiilor de elevi pe care le cuprinde acolo, în sala de clasă. Și asta se întâmplă de ce? Că nu e el pregătit? Că nu are acele cunoștințe necesare? Spunea, la un moment dat, un profesor universitar că noi avem profesori buni de matematică, de biologie, chimie, dar ei nu sunt la fel de buni mentori și educatori pentru copiii aceștia, pentru că nu sunt formați în psihologia vârstelor copiilor. Pe noi nu ne-a format facultatea, formarea inițială nu a pus bazele acestei înțelegeri în profunzime a psihologiei vârstelor copiilor. De aceea abandonăm foarte mulți dintre noi această profesie. E foarte greu dacă nu înțelegi cum funcționează copilul.
Audio PlayerMarina Ștefania Manea: „Poți să duci un copil de la nota 4 la nota 5? Performanță”
Marcel Bartic: Ajungem la ideea de performanță. Plătim profesorii în funcție de performanța la clasă. Cum definim această performanță? De unde știm că un profesor își face treaba?
Marina Ștefania Manea: În mintea mea, lucrurile ar sta așa: poți să duci un copil de la nota patru la nota cinci? Deci să-l duci spre promovare? Performanță. Poți să duci un copil de la nota 5-6 la 7-8? Performanță. Adică mie mi se pare că sunt trei trepte importante aici, în egală măsură. Poți să-l aduci pe copil de la munca pământului cu mama și tatăl lui, acolo la țară, în băncile școlii? Ai tu niște instrumente – nu doar tu, profesor, că nu vei putea face singur lucrul acesta. Trebuie să ai mai multe. Toate aceste măsuri, să spunem, cu rezultate, pot conduce într-un final către performanță. De ce n-am putea să o evaluăm în acești termeni?
Sursa foto: Shutterstock