Confidenţialitate

Abuzul în serviciu la Curtea Constituțională

Pe site-ul Republica.ro Florin Negruțiu scrie astăzi un text care se termină așa –

Curtea Constituțională a României, „ultima instanță de judecată”, dă azi un examen crucial pentru statul de drept din România. 9 judecători numiți politic trebuie să-și depășească azi propriile limite subiective și să dea o decizie bazată strict pe textul legii, în respectul Constituției și al drepturilor cetățenești. Într-un fel, România își dă examenul maturității instituționale. Dacă cei 9 își vor pune vată în urechi să nu audă zgomotul politic de la geam, statul de drept mai are o șansă să nu termine ziua cu vată-n nas.

Zgomotul politic de la geam la care se referă Negruțiu este un soi de coaliție, de neconceput cu câțiva ani în urmă, practic toate forțele politice s-au coalizat și doresc să se ascundă după o decizie a CCR care ar trebui să decidă astăzi că infracțiunea de abuz în serviciu ar fi neclar formulată în legile țării. Numai că în cazul reformulării acestei infracțiuni scapă toți cei prinși deja de către DNA, statul român nu va mai putea recupera sume uriașe de la corupți, unii deja condamnați, alții doar prinși și cercetați sau aflați în stare de judecată. Sunt albiți chiar și cei care au condamnări definitive, căci legea penală mai favorabilă infractorilor se aplică retroactiv.

În ultima săptămână procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a prezentat public în mai multe interviuri efectele unei astfel de decizii, asupra căreia, așa cum a arătat Kovesi, Curtea Constituțională s-a mai pronunțat în trecut și de fiecare dată a respins-o. Politicienii au criticat dur ieșirile doamnei Kovesi, acuzând-o că pune presiune pe judecătorii CCR.
Eu cred că doamna Kovesi are în spate o bună parte a opiniei publice, dar acum situația este mai complicată de atât.

Vedeți, sunt patru ani de când se încearcă sub o formă sau alta dezincriminarea unor fapte de corupție și scăparea unor politicieni. Atunci când tentativele au fost în Parlament am ieșit în stradă, ne-am revoltat, practic noi, opinia publică am reușit să atenuăm sau să amânăm un mare rău pentru societate – scăparea sau iertarea corupților. Acum așteptăm însă nu o decizie politică ci o decizie a Curții Constituționale, o instituție care, deși politică în esență, cum remarca Negruțiu, nu are o cale de atac. Este baza temeliei constituționale, iar contestând Curtea, contești de fapt democrația române.

Ce facem dacă, în această după amiază, judecătorii CCR vor desființa infracțiunea de abuz în serviciu, scăpând practic cam tot ce înseamnă șpăgi la licitațiile publice prinse sau neprinse vreodată de DNA?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-abuzul-in-serviciu-la-curtea-constitutionala-15-iunie?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct