După ce rachetele lansate de Rusia către Ucraina au intrat luni, ilegal, în spațiul aerian al Republicii Moldova, președinta țării vecine cere insistent respectarea granițelor sale de către Federație și acuză presiuni din ce in ce mai mari pentru destabilizarea țării. Maia Sandu spune că este vorba despre o încălcare flagrantă a neutralității sale.
Din cele aproximativ 100 de rachete rusești lansate către Ucraina luni, 3 au survolat spațiul aerien din nord-estul Republicii Moldova, iar Ministerul Apărării de la Chișinău a explicat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu:
„Câteva din cele 84 de rachete lansate ieri de către Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova în raioanele din stânga Nistrului și deasupra raioanelor Florești și Soroca. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse. Republica Moldova este o țară pașnică, noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre.”
La solicitarea Europa FM, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova ne-a transmis că la ora traversării spațiului aerian de către cele trei rachete, în zonă nu se afla niciun aparat de zbor.
L-am întrebat pe fostul șef al Aviației Civile din România, Sorin Stoicescu, ce se întâmplă în cazul în care în spațiul aerian al unei țări intră neanunțat rachete:
„Din moment ce în Ucraina s-au dat alarmele cu 30 de minute înainte, bineînțeles că și vecinii cum e Republica Moldova au avut cunoștință de așa ceva, iar din punct de vedere al dirijării traficului aerian s-au luat toate măsurile care se impun. În 30 de minute se pot lua măsurile care se impun, adică aeronavelor care sunt în aer să li se schimbe traseul iar celor care n-au decolat de la sol să li se interzică decolarea. Acele rachete, la un moment dat, sunt la foarte joasă înălțime și mai ales aici cum le văd pe imaginea asta, se pare că erau deja în apropiere de obiective și aveau înălțimi sub 3.000 de metri, în felul ăsta înșelau radarele ucrainene. Dacă un avion era în decolare sau în aterizare putea să fie afectat, depinde care era ținta.”
Comandantul Armatei Ucrainei, generalul General Valerii Zaluzhnyi, a publicat o hartă a atacurilor cu rachete de luni, asupra țării sale, ce surprinde proiectilele lansate între 10.20 și 11.00.
Pe imagine se observă că multe rachete au plecat din Crimeea și că cel puțin 5 au ajuns în spațiul aerian dintr-o regiune de la nord de România.
Foto: Valerii Zaluzhnyi