Confidenţialitate

A XIII-a ediţie a programului “Lipatti Special”, online

Găzduită de Casa Artelor “Dinu Lipatti”, Centrul Cultural de Excelenţă al Primăriei Capitalei, cea de-a XIII-a ediţie a programului “Lipatti Special” va fi transmisă online, sâmbătă, 23 ianuarie.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată de domintorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859.

Cu începere de la ora 19.00, este programată conferinţa “Unirea lui Alexandru Ioan Cuza şi lecţiile ei pentru românii de azi”, susţinută de istoricul Adrian Cioroianu. Seara va continua cu recitalul extraordinar de muzică veche românească “Omule! Pomule!”, susţinut de grupul vocal-instrumental Truverii, cu un program conţinând cântece vechi culese din repertoriul folcloric din toate regiunile ţării – “Cântec de leagăn”, “Paparudă”, “Până când nu te iubeam”, “Omule! Pomule!”.

Atât conferinţa, cât şi versurile pieselor alese vor fi traduse în limbaj mimico-gestual.

Programul “Lipatti Special” poate fi urmărit în direct accesând pagina de Facebook a Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

Programul socio-cultural “Lipatti Special” este unic în România, fiind finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti şi realizat de Casa Artelor “Dinu Lipatti” încă din anul 2019, la iniţiativa pianiste şi regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”. Programul s-a născut din dorinţa de a deschide porţile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilităţi şi de a le oferi acces la artă şi cultură, precum şi posibilitatea întâlnirii şi socializării într-un spaţiu elegant, încărcat de istorie, în plin centru al Capitalei.

Prima ediţie a programului “Lipatti Special” a avut loc la 1 septembrie 2019, pentru a marca Ziua Limbii Române. Evenimentul inaugural a inclus expoziţii, ateliere de scriere arhaică românească şi modelaj în lut, conferinţa “Secretul lui Creangă” susţinută de criticul literar Alex Ştefănescu, proiecţia filmului artistic românesc “Un bulgăre de humă” în regia lui Nicolae Mărgineanu şi un recital extraordinar de muzică şi poezie românească cu participarea excepţională a actorului Dorel Vişan şi a flautistului Ion Bogdan Ştefănescu.

Prima ediţie online a programului “Lipatti Special” s-a desfăşurat la 17 mai 2020. Publicul a avut ocazia să urmărească transmisiunea în regim de premieră a spectacolului de teatru “Ţărăncuţa cea isteaţă”, un spectacol plin de umor şi voie bună susţinut de actorii Claudia Negroiu şi Dan Apăvăloaie, membri ai companiei de teatru Gestual Art. Un alt punct de interes a fost reprezentat de recitalul extraordinar de muzică românească interbelică susţinut de tenorul Vlad Miriţă şi de pianistul Alexandru Burcă.

Dinu Lipatti, compozitor şi pianist de reputaţie mondială, s-a născut la 19 martie 1917, amintește Agerpres.

A studiat la Conservatorul din Bucureşti şi a frecventat cursurile de la “Ecole normale de musique” din Paris. A desfăşurat o bogată activitate componistică şi concertistică atât în ţară, cât şi peste hotare (Franţa, Belgia, Italia, Anglia, Suedia, Elveţia, Olanda, Austria, etc.). În 1944, a fost numit profesor de pian la clasele superioare şi de virtuozitate ale Conservatorului din Geneva.

Ca muzicolog, s-a distins prin numeroasele cronici muzicale, articole, eseuri publicate în “Libertatea”. A fost membru al Asociaţiei internaţionale a criticilor din Paris. Pianist virtuoz, compozitor inspirat, muzician complex, a fost distins cu Menţiunea I (1932), Premiul II (1933) şi Premiul I (1934) de compoziţie “George Enescu”, cu Premiul II la Concursul internaţional de pian de la Viena (1933) şi cu Medalia de argint a Republicii Franceze pentru compoziţie (1937).

A compus muzică simfonică – “Şătrarii” (1934), “Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de coarde” (1936), “Trei dansuri româneşti pentru pian şi orchestră” (1945), muzică de cameră – “Sonată pentru pian” (1932), “Trei nocturne pentru pian” (1939), “Fantezie pentru pian” (1940), “Trei dansuri româneşti pentru două piane” (1943), muzică vocală – “Cinci cântece pentru voce şi pian” (1941), “Patru melodii pentru voce şi pian” (1945). Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Elveţia. A murit la Geneva, la 2 decembrie 1950. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997).
***
Monumentul istoric Casa Lipatti se află la adresa Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Este reşedinţa în care a trăit (1927-1943) marele pianist şi compozitor Dinu Lipatti. Ridicată în anul 1902, a fost concepută după planurile arhitectului Petre Antonescu. În 2017, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea muzicianului, Casa Lipatti a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti, devenind sediul celui mai nou Centru Cultural al municipiului Bucureşti – “Casa Artelor Dinu Lipatti”, potrivit casaartelordinulipatti.ro.