Confidenţialitate

A scăzut numărul participanților la protestele față de restricțiile antiepidemice

Pentru a treia seară la rând, în mai multe orașe ale țării se desfășoară proteste față de restricțiile antiepidemice impuse de autorități.

Numărul participanților a scăzut față de serile trecute. Mulți dintre demonstranți nu poartă mască de protecție.

După violențele de luni seara, prezența forțelor de ordine a fost sporită.

La București, câteva sute de persoane protestează în faţa Palatului Cotroceni, venind în marş dinspre Piaţa Victoriei, unde se află sediul Guvernului.

Ministrul Internelor, Lucian Bode, a anunțat că, după primele două seri de proteste, s-au dat peste 1.200 de sancțiuni și amenzi, din care peste 200 la București.

Deși le consideră protestele “fireşti”, “legitime” şi “parte din structura oricărei democraţii funcţionale”, șeful statului a calificat drept “inacceptabile” manifestările violente, extremismul şi xenofobia, ascunse în spatele manifestațiilor de stradă.

Într-un comunicat, Klaus Iohannis a notat că măsurile adoptate de autorități sunt menite să protejeze viaţa şi sănătatea tuturor, întrucât singurele căi de stopare a pandemiei sunt restricţiile şi vaccinările.

Totodată, preşedintele a condamnat “orice încercare de a captura politic protestele”. În opinia sa, politicienii – indiferent de partidul din care provin – au o responsabilitate uriaşă în “aceste momente dificile”.  

După ce unii protestatari au scandat împotriva cadrelor sanitare, ministrul Sănătății a opinat că s-a ajuns “prea departe cu violenţa şi agresivitatea la adresa medicilor şi a personalului din spitale”. “Lucrul acesta este inacceptabil”, a subliniat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, România are în continuare restricții mai relaxate decât în alte țări.