S-a stins din viață actrița Stela Popescu. Informația a fost confirmată pentru Europa FM de surse medicale.
Stela Popescu fost găsită moartă, joi după-amiază, în casa ei din București. După un apel din partea unei rude la 112, pentru că actriţa nu mai răspundea la uşă, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale SMURD care au constatat decesul ei.
Peste mai puțin de o lună, pe 21 decembrie, Stela Popescu ar fi împlinit 82 de ani.
Doamna Teatrului de Revistă, cum a fost supranumită, Stela Popescu a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac. S-a născut la într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.
În 1958, debutează în cinematografie în pelicula “Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme precum “Nea Mărin miliardar” (1979), “Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), iar după anii 90 a rămas una dintre cele mai apreciate actrițe, având și o carieră în televiziune.
Când a împlinit 80 de ani, Administraţia Prezidenţială a decorat-o “în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale, prin care a încântat numeroase generații de spectatori”.
Ultimul interviu acordat de Stela Popescu pentru Europa FM, cu doar două zile înainte să moară
Europa FM a stat de vorbă cu îndrăgita actriță cu doar două zile înainte ca aceasta să se stingă din viață, în timpul pregătirilor pe care le facem pentru a marca Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Avea să fie ultimul interviu acordat de Stela Popescu.
„De 1 Decembrie, mă pregătesc să plec în turneu în Spania, cu Teatrul Constantin Tănase, pentru românii din Spania. Nici nu știți cât de bucuroși sunt când mergem acolo! Stăm 4 zile, jucăm la Barcelona și în alte două orașe. Cu Arșinel, Vasile și Valentina și mulți alți actori de la Teatrul Constantin Tănase.”
„România toată e frumoasă, dar ne străduim din puteri să o distrugem (râde). Eu iubesc România, dar noi suntem veșnic nemulțumiți, veșnic nefericiți. Nu știu de ce ne este teamă să acționăm și ne lăsăm pe mâna altora.
Ascultați intergral ultimul interviu acordat de Stela Popescu posturlui de radio Europa FM
In memoriam Stela Popescu (1935 – 2017)
Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Orhei, în Basarabia, într-o familie de învăţători.
În 1940, după invadarea Basarabiei de către armata rusă, tatăl său a fost deportat în Siberia, ea refugiindu-se, împreună cu mama sa, în România, la Braşov.
În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ”Maxim Gorki”, la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.
La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ”Casandra”, în spectacolul de diplomă ”Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.
Stela Popescu prezentat, alături de actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968.
Numeroase roluri memorabile atât pe scenele teatrelor, cât și în filme și la TV i-au transformat numele într-unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din showbizul românesc.
Președintele României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”. În 2002 a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român – revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.
În 2013, Stela Popescu a primit decoraţia Ordinul Nihil Sine Deo.