Confidenţialitate

A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici. Avea 100 de ani și o biografie controversată / AUDIO

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost un reputat profesor și medic, academician, descendent al unei vechi familii boierești.

De fapt, chiar a fost considerat ultimul boier autentic. La începutul anilor 2000 avea să se afle, însă, că a fost colaborator al Securității, colaborare pe care nu a negat-o.

Medic neurolog de profesie, Constantin Bălăceanu-Stolnici este pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare, printre altele, al Academiei Române.

Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la 6 iulie 1923, la București, fiind descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor. O moștenire pe care punea mare preț – după cum avea să spună într-un interviu la televiziunea națională.

Deplângea decăderea și mitocanizarea societății românești.

Era o sursă nesecată de informații pentru aproape orice subiect din ultimii 100 de ani.

A criticat o vreme regimul communist.

În 1974, Bălăceanu Stolnici a făcut pace cu regimul, colaborând cu fosta securitate, începând cu anul 1974, cu numele de cod „Laurenţiu”. Presa l-a acuzat că ar fi fost complice la asasinatele de la Europa Liberă”.

Mai multe înscrisuri pe care era dactilografiat numele de cod „Laurenţiu” prezentau planuri ale casei lui Vlad Georgescu – director al secţiei române a postului de radio „Europa Liberă”, decedat în condiţii neelucidate pe deplin.

Majoritatea delaţiunilor semnate de academician se refereau la pacienţii săi străini de la Spitalul „Elias” sau de la Institutul Ana Aslan, unde era șef de secție. Dar a făcut informări și referitoare, printre alții, la Regele Mihai sau Ion Raţiu.

Bălăceanu-Stolnici a recunoscut colaborarea cu Securitatea, dar nu și faptul că a dat informații despre fostul director de la Europa Liberă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.