
A început, la Constanța, exercițiul multinațional Sea Shield 25, organizat de Forțele Navale Române. Este ca mai complexă operațiune de instruire din acest an, la care participă peste 2500 de militari români și din alte 11 state NATO. Exercițiile navale se desfașoară în Marea Neagră, dar si pe Dunăre și-n Delta Dunării.
Audio PlayerSea Shield 25, la care participă și militari din state aliate precum Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Turcia, SUA cuprinde proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim. Vor fi secvențe pentru pentru luptă antisubmarin, impotriva minelor marine, misiuni de foc cu muniție de război de toate calibrele. Ca și element de noutate:
„Participă pentru prima dată Grupul Tactic de Luptă contra Minelor, Task Group MCM Black Sea la care România este parte alături de Bulgaria și Turcia”, a anunțat comandorul Adrian Dincă.
Primele ediții ale Sea Shield în Marea Neagră au fost îndeaproape urmărite de avioane rusești, a reamintit comandantul Flotei, contraamiral Cornel Cojocaru
„Știți foarte bine că am avut tot felul de surprize, tot felul de amenințări. Ne-am luat toate măsurile să avem contramăsuri la toate aceste activități. Nu vom provoca, ne vom instrui”, a declarat comandantul Flotei, contraamiral Cornel Cojocaru.
30 din cele 33 de nave participante la exercițiu sunt ale Forțelor Navale Române. Iar recent, CSAT a aprobat achiziționarea unei corvete pentru misiuni rapide.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Mai e nevoie de aprobarea Parlamentului
„Avem nevoie în Marea Neagră de astfel de echipamente și mă bucur că am avut înțelegerea CSAT, așa cum sper să am și aprobarea Parlamentului”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr:
Exercițiul naval Sea Shield se termină în data de 11 aprilie.
Sursa foto: Forțele Navale Române
Sursa video: Ghiulfer Predescu / Europa FM