După o lună de post, credincioșii musulmani celebrează timp de trei zile Ramazan Bayramul, această sărbătoare a bucuriei care, datorită tradiționalelor prăjituri orientale, se mai numește și Bayarm-ul dulce.
Ghiulfer Predescu:
Ramazan Bayram-ul este sărbătorit și de cei aproape 100.000 de musulmanii din România. Cei mai mulți dintre ei, turci și tătari, trăiesc în Dobrogea. Bayram-ul a început de dimineață, cu slujbe oficiate de imami în geamiile din localitățile în care trăiesc musulmani și la moscheea Carol din Constanța. Copiii colindă și primesc dulciuri. La petrecerile pentru care bucătăresele se întrec să gătească prăjituri delicioase sunt invitați și prietenii creștini.
„Ramazan Bayram-ul este numit și Bayramul dulcelui. Și sunt baclavale, sarailii, tatlisi, kemal pașa, fiecare ce știe să facă”, explică Osman Fedbi, președintele Uniunii Democrate Turce din România.
Prăjiturile cu multă miere și sirop de fructe sunt servite după mâncărurile tradiționale ale comunității musulmane. Ramazan Bayram-ul este de fapt o sărbătoare a bucuriei, concluzionează Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România:
„Așadar să ne bucurăm de cele trei zile de sărbătoare care vor urma, să le petrecem în compania familiilor și prietenilor. Doresc să transmit tuturor credincioșilor musulmani un Ramazan Bayram fericit! Ramazan Bayramanîz Hayirlî Bolsîn!”