Studenții din aproximativ jumătate dintre facultățile din România au început noul an universitar în sistem hibrid, adică atât cursuri fața în față cât și pe internet.
Asociațiile studențenți sunt nemulțumite de numărul mic de centre de vaccinare organizate în universități.
Cei mai mulți dintre studenții care învață în universitățile din România au început cursurile în sistem hibrid.
Potrivit Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești, aproximativ o treime dintre facultăți încep anul cu predare integral față în față.
12% fac cursuri doar online. Între studenții care vor învăța doar de acasă este și Smaranda, studentă la masterat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca:
“Bineînțeles că aș fi preferta să ne vedem față în față, ar fi fost mult mai ușor, îmi lipsesc lucrurile astea, ne adaptăm din mers, în momentele de criză să găsim soluțț. Nu este ideal, nu este neapărat cum mi-aș fi dorit eu“.
Smaranda studiază la secția de interpretare de conferință, ceea ce presupune multe ore de practică.
“Am început să facem cu programe, cu tool-uri, care sunt specifice pentru profesia de interpret, e într-adevăr mai obositor, doar că trebuie să ai conexiunea bună la internet.”
Spre deosebire de școli, unde în funcție de incidență orele se țin în online sau cu prezență fizică, în cazul universităților, decizia apaține forurilor de conducere, a precizat șeful Departamentului pentru situații de Urgență, Raed Arafat.
Anul acesta locurile din căminele studențești sunt mai puține. Fiecare universitate are propriile reguli în ceea ce privește studenții vaccinați și cei neimunizați pentru coronavirus.
Foto/ Pixabay