Candidații la alegerile locale au intrat, de vineri dimineața, în campanie electorală.
Ei au la dispoziție 30 de zile pentru a-i convinge pe alegători că îi pot reprezenta ca primar, președinte de consiliu județean sau consilier local sau județean.
Potrivit legii, campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, 26 septembrie 2020, la ora 7,00, urmând ca pe 27 septembrie să aibă loc alegerile locale.
Guvernul a stabilit joi măsurile de protecție sanitară în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale.
Vezi aici documentul integral cu regulile stabilite pentru perioada campaniei electorale
Astfel, Executivul a stabilit că purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile în care se desfășoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfășoară într-un spațiu închis sau în aer liber, precum și cu ocazia interacțiunii, pe stradă sau în cazul acțiunilor din ușă în ușă, între cetățeni și candidați/echipele de campanie electorală ale acestora”, prevede documentul publicat joi noapte de autorități.
În același timp, aceste acțiuni se vor desfășura cu limitarea numărului participanților la maximum 50, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în spațiu închis și a duratei acestora la maximum 2 ore. Desfășurarea eveneimentelor electorale în spațiu liber se va face cu limitarea numărului participanților la maximum 100 și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
De asemenea, pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligația organizatorilor de a respecta:
– efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară evenimentele/întrunirile
– menținerea distanței fizice de minim 1 metru între participanții la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfășurate pe stradă sau din ușă în ușă
– afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile în spațiile în care se desfășoară enimentele/întrunirile
– limitarea numărului participanților la maxim 20, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în spațiu închis și a duratei acestora la maximum 2 ore
– limitarea numărului participanților la maxim 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în aer liber
– limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acțiunilor desfășurate pe stradă
– limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acțiunilor din ușă în ușă
– aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Potrivit legii, pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale care participă la alegeri în condițiile prezentei legi ori candidat independent poate aplica un singur afiș electoral.
Un afiș electoral nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură. Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.