În ultima vreme aflăm despre tot mai multe inițiative de promovare a unor zone turistice. Iar dacă săptămâna trecută am vorbit despre primul ghid turistic disponibil pe telefonul mobil și creat la Cluj Napoca, astăzi vorbim despre un pașaport turistic pentru bisericile fortificate din Transilvania.
Pașaportul Turistic – un card care permite accesul vizitatorilor în câteva zeci dintre fortificațiile din Ardeal – a fost creat de Biserica Evanghelică din România. Pe vremuri, în zonă erau 300 de biserici fortificate. Acum numărul acestora s-a înjumătățit, iar unele în stare de degradare. Șase, însă, sunt pe lista Patrimoniului UNESCO. Cu pașaportul turistic, lansat pentru al doilea an consecutiv, se pot vizita 50 de cetăți și biserici fortificate. Cardul este valabil un sezon și aduce economie în bugetul turiștilor români și străini interesați de aceste obiective.
Cardul costă 50 de lei și poate fi cumpărat de pe internet sau din punctele de informare turistică. Turistul aflat în posesia unui astfel de „pașaport“ poate să viziteze 50 de obiective din șase județe din Ardeal. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt situate în județele Sibiu, Brașov și Mureș. 6 dintre aceste obiective sunt incluse și în patrimoniul UNESCO, fiind catalogate ca deosebit de valoroase.
Ca să vină și mai mult în ajutorul turiștilor interesați de fortificațiile zonei, reprezentanții Bisericii Evanghelice au încheiat, de această data, parteneriate cu hoteluri, pensiuni și restaurante, care oferă reduceri posesorilor cardului. Cardul este valabil un întreg sezon, mai exact, între 27 aprilie și 15 octombrie 2016. „Pașaportul turistic“ pentru bisericile fortificate a existat și anul trecut, când mai bine de jumătate dintre vizitatorii acestor obiective au fost turiști străini. Anul trecut, cea mai vizitată biserică evanghelică a fost Biserica Neagră din Brașov.
Foto: transilvania_medievala.ro