
Franţa intenţionează să găzduiască miercuri, 19 februarie, o a doua reuniune consacrată Ucrainei şi securităţii europene. România va fi reprezentată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan. De această dată au fost invitate şi ţări care nu au fost prezente la summitul de luni. Potrivit unor oficiali ai blocului comunitar, unele țări au fost nemulțumite de faptul că întâlnirea a fost doar pentru anumiți lideri și nu a reprezentant un summit al întregii Uniuni Europene. Scopul întâlnirii de la începutul săptămânii a fost dezbaterea ultimelor evoluţii legate de Ucraina, în contextul iniţiativelor de pace lansate în ultima perioadă de noua administraţie americană condusă de preşedintele Donald Trump.
Audio PlayerUnele ţări ar putea participa prin videoconferinţă. România ar urma sa fie reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan – spun surse politice pentru Agerpres.
Luni, la Paris, unii lideri europeni alături de conducerea Uniunii Europene şi de secretarul general al NATO, au dezbătut ultimele evoluţii legate de Ucraina, în contextul iniţiativelor de pace lansate de noua administraţie americană.
Două surse diplomatice au declarat că ţările invitate la a doua reuniune de la Paris sunt Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Cehia, Finlanda, Grecia, România, Suedia şi Belgia.
Marți, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi în România, președintele interimar al României a declarat că e timpul ca agresiunea Rusiei în Ucraina să înceteze.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan: „Pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură”
„Negocierile începute sunt un prim plas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pe termen scurt și lung”, a spus președintele interimar Ilie Bolojan.
În această reuniune de la Paris s-a discutat despre modul în care ar putea arăta potenţialele garanţii de securitate pentru Ucraina și cum ar putea Europa să acţioneze mai rapid pentru a spori cheltuielile de apărare.
După ce a avut întâlniri cu trimisul preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, şi cu şeful Pentagonului, preşedintele Poloniei a declarat că a primit asigurări că nu există absolut nicio intenţie americană de a reduce numărul trupelor din Europa de Est. Dimpotrivă, speranţa este că acesta va creşte.
Sursa foto: Shutterstock