50 de persoane mușcate de căpușe ajung zilnic la cameră de gardă, anuntă Institutul “Matei Bals” din Capitală. Medicii atrag atenția că primăvara este sezonul în care căpusele au activitate maximă și pot transmite boli grave, de aceea trebuie luate măsuri pentru distrugerea lor.
Până acum, însă, nu a fost înregistrat niciun caz de Boală Lyme, afecțiune gravă, care dacă nu este tratată la timp poate poate produce paralizii și chiar moartea.
Medicii spun că sunt două perioade din an în care căpușele apar și pot face victime: una este acum, primăvara, care este și cea mai intensă și care începe în martie și se termină în iunie, iar a două, toamnă, în septembrie-noiembrie, dar care este mai redusă că intensitate.
Măsurile de protecție personale sunt cele mai importante. Cei care merg în parcuri, păduri, câmpuri cu verdeată multă trebuie să poarte pantalni lungi și șosete de culoare deschisă. De asemenea, pot fi folosite anumite substanțe de protecție, găsite în farmacii.
Doctorii spun că este important să verificați hainele și pielea după ieșiri la iarbă verde. Dacă observati un punct roșu, anormal, este posibil că o căpușă să se fi înfipt în piele.
“Oamenii trebuie să fie atenţi când vin din drumeţie, dacă au un punct roşu care nu era normal să fie acolo. Poater fi o căpuşă care s-a înfipt în tegument şi care a început să se hrănească. După câteva ore, căpuşa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri căpuşele. Nu există risc decât dacă ai răni. Apoi, grădina trebuie orecum întreţinută. Căpuşele sunt mari iubitoare de umezeală şi atunci toate zonele umbrite din grădini pot adăposti căpuşe, de aceea iarba trebuie bine tunsă. De asemenea, tufişurile îngrădite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefică pentru că sunt distruse şi insectele bune”, a explicat pentru News.ro cercetătorul Alexandru Vladimirescu de la Cantacuzino.