Fostul președinte Traian Băsescu a mers astăzi la Parchetul General unde i s-a pus în vedere faptul că este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de șantajare a senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea. Anul trecut aceasta a condus Comisia specială de investigații privind creditul luat de familia Băsescu pentru achiziționarea terenurilor de la Nana iar între Firea și Băsescu a avut loc un soi de sfadă publică pe care se și bazează actualul dosar împotriva fostului președinte. Cum declarațiile au fost făcute la televizor propun să ascultăm cu toții din nou exact amenințarea pe care Traian Băsescu a adus-o în mod public Gabrielei Vrânceanu Firea.
La audierile de astăzi Traian Băsescu nu a făcut nicio declarație în fața procurorilor doar i s-a comunicat faptul că este urmărit penal și a cerut un termen pentru a putea studia dosarul. Aceste fapte sunt ciudate în sine, pentru că dosarul, bănuiesc eu, constă doar în această declarație, și, eventual în plângerea făcută de d-na Gabriela Vrânceanu Firea.
Înainte de a începe dezbaterea de astăzi eu o să vă citesc articolul din codul penal referitor la șantaj, iar pentru că faptele sunt publice o să vă întreb pe dumneavoastră dacă fostul președinte riscă sau nu s-ajungă în pușcărie.
Zice așa:
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Nu știm exact cum vor face dacă vor face încadrarea procurorii dar vă pot preciza faptul că În acest caz poate fi vorba și de un interes nepatrimonial și de un interes patrimonial. Fostul președinte urmărea obținerea unui credit pentru achiziția unui teren . Acesta este folosul patrimonial ce-ar fi putut fi împiedicat de către comisia de anchetă. Folosul nepatrimonial se referă la reputația publică a fostului președinte împotriva căruia a fost constituită o comisie de anchetă.
Și acum vă întreb pe dumneavoastră, ascultătorii România în Direct: Considerați că fostul președinte a comis într-adevăr o infracțiune prin această declarație împotriva Gabrielei Vrânceanu Firea , sau doar e vorba de o ieșire nepotrivită, în cel mai rău caz o mârlănie. Nu este prea mult începerea urmăririi penale împotriva unui fost președinte pentru o declarație și publică pe deasupra făcută? Dar ce credeți, Traian Băsescu își dorește să ajungă în fața instanței sau ar prefera ca procurorii să închidă cazul?
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-a-comis-traian-basescu-o-infractiune-impotriva-gabrielei-firea-18-03-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]