„OMUL PERNĂ”, de Martin McDonagh – traducere și regie Eugen Gyemant – a avut premiera la jumătatea lunii noembrie 2015 la Teatrul ACT. Distribuția: Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu. Amănunte – la ora 16.50, în rubrica „Sus cortina!”, la Europa FM.
Actorul Ionuț Grama interpretează rolul unui scriitor (Katurian Katurian), ajuns pe mâna poliției din cauza poveștilor sale macabre despre copiii uciși în oraș. Anchetatorii (doi detectivi excentrici, interpretați de Lucian Iftime și Cătălin Babliuc) vor să afle ce legătură există între poveștile lui Katurian și crimele respective. Cum se îmbină realitatea cu ficțiunea, respectiv ancheta polișiștilor cu poveștile lui Katurian? De ce scriitorul își protejează fratele cu dizabilități, care trăiește, de fapt, în lumea creată de aceste povești? Oare chiar există o legătură între copiii uciși și poveștile scrise de Katurian?
„O comedie (foarte) neagră ce îmbină suspansul lui Hitchcock cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton.” Alina Neagu, Hotnews
„Joc în rolul – cum spunea o cronică – vinovatului fără vină. Este un scriitor, aparant, un personaj cu care rezonezi. Până la un punct, tinzi să-l crezi nevinovat și să consideri că este anchetat brutal. De la un punct încolo, ăncepi să-ți dai seama că lucrurile nu sunt chiar ce par a fi. Începi să mergi cu el pe firul acestei povești și să afli ce s-a întâmplat” spune Ionuț Grama la „Sus cortina!”:
„Până la un punct,este și o poveste de dragoste fraternă”, explică Ionuț Grama:
În rolul fratelui lui Katurian – actorul Dan Rădulescu. „A fost foarte interesant să descoperim o zonă pe muchie a relației dintre frați. Există o mare iubire și o mare grijă a lui Katurian față de fratele rău, care este un adult cu minte de copil, care trăiește în lumea poveștilor lui Katurian”, spune Ionuț Grama:
“OMUL PERNĂ”
de Martin McDonagh
Traducerea: Eugen Gyemant
Cu: Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu și Teodora Iancu
Regizor și coproducător: Eugen Gyemant
Scenografia și grafica: Maria Nicola
Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă
Un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, finanțat de ArCuB prin programul cultural “Ești București” 2015