Confidenţialitate

9 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite

Proiectul de hotărâre prin care nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate și gratuite, va fi dezbătut, luni, la Ministerul Sănătății.

În cadrul dezbaterii, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Viorica Predună, a spus că reprezentanții producătorilor de medicamente nu înțeleg din ce bugete vor fi acoperite aceste noi medicamente.

„Nu avem nicio nemulțumire (…) Nu înțelegem însă de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, în mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback”.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

„Din nefericire, noi nu o să mai putem fabrica aceste medicamente care costă trei lei sau patru lei pentru că introducerea moleculelor noi pe listă o să ducă la o taxă clawback de 30-35%”, a mai spus aceasta.

Totodată, vicepreședintele APMGR a subliniat faptul că este necesară eliminărea taxei clawback și a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a permite accesul tuturor pacienților la tratamente, nu doar al unei anumite categorii.

Reprezentantul Agenției Naționale a Medicamentului, Vlad Negulescu, a susținut, în cadrul dezbaterii, că trebuie să fie finalizate și protocoale pentru cancerul renal și psoriazis.

La rândul său, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus că pacienții așteptau de mulți ani aceste medicamente.

“Pacienții așteaptă aceste medicamente de mulți ani, au fost niște condiții care nu le-au permis până acum accesul pe piața românească. Am luptat să îndepărtăm acele condiții și iată că sunt la un pas de a putea avea acces la ele”, a susținut Iulian Petre.

Dintre cele nouă medicamente, cinci sunt pentru pacienții care suferă de SIDA/ HIV, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului și bolilor cardiovasculare.

Până cel târziu luna viitoare, aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor.