În acest context, autoritățile spun că nu se pune problema unui nou val al pandemiei Covid-19 provocat de această tulpină.
Până acum, dintre cazurile secvențiate, 2.519 au fost cu varianta Omicron și, dintre acestea, în 226 de cazuri a fost detectată sub-varianta BA.2, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spuna luni că nu se pune problema unui val 6 provocat de această tulpină și că vom ști dacă este într-adevăr mai agresivă decât Omicron numai după ce se vor face mai multe studii:
„Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment, e vorba de imunitatea obținută la nivel populațional, fie prin trecerea prin bolaă, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Este un studiu care reflectă faptul că ar putea să producă forme mai grave, așteptăm însă un număr relevant de cazuri care să poată să demonstreze sau să infirme acest lucru.”
Autoritățile spun că varianta Omicron este acum dominantă la nivelul țării.
Viitoarele relaxări vor intra în vigoare după ce gradul ce gradul de ocupare la terapie intensivă pentru pacienții Covid va scădea sub 50%, adică atunci când vor fi mai puțin de 900 de paturi ocupate.
Autor: Mihai Bucureșteanu
Citește și: Coronavirus în România – 22 februarie: 215 decese din cauza Covid-19, raportate în ultimele 24 de ore