Confidenţialitate

9 ani de la Colectiv. 65 de tineri au murit în tragicul incendiu. Raed Aradat: Transferăm și câte 2-3 pacienți, într-o lună, în străinătate. Construcția celor 3 mari centre de arși a început abia în 2023 | AUDIO

Nouă ani de la tragicul incendiu din clubul bucureștean Colectiv în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri. Încă nu avem un spital nou pentru tratarea marilor arși, deși, potrivit promisiunilor guvernanților, până acum ar fi trebuit să funcționeze trei centre noi în țară: la Timișoara, Tg.Mureș și București. Între timp, în fiecare an, România trimite în străinătate zeci de pacienți cu arsuri grave, iar pentru tratarea lor plătește sute de mii de euro.  

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doisprezece miniștri și interimari au fost la conducerea Ministerului Sănătății după incendiul din clubul Colectiv. Toți au promis centre pentru tratarea marilor arși.

În prezent, România are în jur de 30 de paturi pentru arși, în mai multe spitale din țară, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Când toate locurile sunt ocupate, pacienții sunt transferați în străinătate.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat: Uneori, trimitem în străinătate, într-o lună, doi sau trei pacienți

Raed Arafat:Uneori, și într-o lună trimitem doi sau trei. Sunt situații în care nu trimitem niciunul. Acum, recent, am trimis un pacient și am recuperat trei”.

Decizia de a transfera un pacient cu arsuri în străinătate se ia pe baza unui ordin al Ministrului Sănătății. După ce această procedură este îndeplinită, DSU caută un loc liber într-un spital din afara țării, unde costurile sunt foarte mari.

Raed Arafat: „Tratamentul poate să coste mai mult decât zeci de mii de euro, poate uneori chiar și 100.000 de euro”.

Trei centre pentru tratarea marilor arși ar fi trebuit să fie deja funcționale în România, însă lucrările de construcție au început abia anul trecut.

Alexandru Rafila: Termenul de finalizare a celor trei mari centre de arși din țară este estimat pentru februarie 2025

Alexandru Rafila: „Cum am declarat în repetate rânduri, noi am început în mod efectiv construcția celor trei mari centre de arși de la Timișoara, Târgu Mureș și București „Grigore Alexandrescu” termn estimativ de finalizare – februarie 2025”.

Am încercat să aflu de la Ministrul Alexandru Rafila care este acum stadiul lucrărilor. Nu a răspuns solicitării. Alex Lăgănaru, manager de proiect pentru centrul de arși care se construiește în curtea Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București, recunoaște că termenul de finalizare NU poate fi respectat.

Viorica Ștefan: „Acum văd că-i o mare gaură”.

Alex Lăgănaru: „Da, e stadiul de început al fundației. Au fost foarte multe utilități de relocat. De aici, să zic așa, începutul greoi”.

Viorica Ștefan: „Dacă s-ar merge așa, în ritm susținut, s-ar putea finaliza în 2025”.

Alex Lăgănaru: „Da, este un fel de scenariu de la realizabil spre best case (cel mai bun caz – n.red.)”.

Singurul proiect aflat în grafic este cel al centrului de arși din Timișoara. Clădirea este aproape gata. Va mai dura însă până să poată fi îngrijiți aici primii pacienți. Unul dintre obstacole: găsirea personalului, după cum preciza într-o conferință de presă ministrul Rafila.

România nu are facilităţi medicale care să îi ajute pe pacienţii cu arsuri grave, nici în ceea ce priveşte tratamentul, nici în ceea ce priveşte recuperarea, arată ultimul raport al Curții de Conturi

Între timp, surse din sistemul de sănătate au declarat pentru Europa FM că, unele dintre secțiile de arși din România ar trebui de fapt demolate, deoarece sunt pline de infecții nosocomiale. În plus, lipsesc materiale și medicamente pentru tratarea pacienților.

Declarațiile sunt confirmate de ultimul raport al Curții de Conturi, făcut în urma controalelor din 2022, care arată că România nu are facilităţi medicale care să îi ajute pe pacienţii cu arsuri grave, nici în ceea ce priveşte tratamentul, nici în ceea ce priveşte recuperarea.

Ne salvează transferul în străinătate.

Raed Arafat: „Acum există modalități sau proceduri de utilizare a mecanismului de protecție civilă europeană. La colectiv nu existau mecanismele respective”.

În urmă cu 9 ani, 65 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din clubul Colectiv, cei mai mulți dintre ei în spitalele din România.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Muncitorii din străinătate. Valer Cosma: Oamenilor acestora nu li se atribuie o personalitate / Abuzurile nu țin neapărat de răutatea unui angajator, ci de presiunea care se pune și depășește natura umană | VIDEO