Confidenţialitate

88 de ONG-uri cer premierului măsuri mai bune de protecție pentru victimele violențelor domestice

 88 de ONG-uri, grupuri informale și cabinete profesionale au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer primului premier femeie al României, să adopte de urgență măsuri de monitorizare a respectării ordinelor de protectie și să alinieze legislația cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Adică, în primul rând, să poată fi emis un ordin de protecție provizoriu, pe loc, în momentul constatării violenței. Acum, potrivit legii, ordinul se emite greu, chiar și după 10 zile, timp în care victima locuiește cu agresorul.

Ordinul provizoriu ar urma să fie emis de politist, in baza unui instrument eficient de evaluare, la constatarea faptei de violenta, care sa asigure o protectie reala si rapida, asigurarea accesului victimelor violentei la justitie, precum si bugetarea adecvata a adaposturilor si serviciilor de consiliere si suport.

După ce se emite un ordin de restricție pe numele unei persoane violente, agresorul nu este în nici un fel monitorizat.

De aceea, ONG-urile vor să afle de la Poliția Română câte ordine de protecție încălcate au fost in 2017 și cum și-a făcut poliția datoria pentru a supraveghea respectarea ordinelor de protectie. Câți dintre agresorii care au incalcat ordinele de protectie sunt cercetati pentru incalcarea hotărârii judecatoresti? Deși exista ordine de protectie emise sau plangeri inregistrate la politie impotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute și, în cele din urmă, ucise, se mai arată în scrisoarea către prima femeie premiera României.

Documentul amintește cazul șocant care s-a petrecut săptămâna trecută, într-o grădiniță din București, când directoarea – mamă a doi copii-  a fost înjunghiată mortal.

ONG-urile cer reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție prin asigurarea monitorizarii agresorilor prin bratari electronice, măsura propusa in guvernele anterioare si sustinuta de Reteaua VIF, însă care nu s-a concretizat pana in prezent.

În tot acest timp în care Guvernul Romaniei amana adoptarea masurilor necesare pentru siguranta femeilor si amana sa transmita proiectul de lege in Parlament, in medie 39 de femei vor inainta, in fiecare zi, plangeri la sectiile de politie pentru loviri sau alte violente din partea unui membru de familie. La fiecare patru zile va fi inregistrat la politie un caz in care o minora a fost violata de un membru de familie. Va atragem atentia ca 25% dintre omorurile inregistrate la nivel national in 2015 au avut loc in familie, se mai arată în scrisoarea ONG-urilor semnatare.