Pogromul de la Iași din 27 – 29 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.
Conform recensământului din 1930 Iașiul avea o populație de 102 872 cetățeni, dintre care 34 662 evrei[5].
Pogromul de la Iași a fost planificat de aceleași organe care au planificat lichidarea evreilor în Basarabia și Bucovina în cadrul planurilor regimului Antonescu de purificare etnică sub numele de cod „Curățirea terenului”
Astăzi se comemorează 76 de ani de la pogromul de la Iasi printr-un „Marș al Vieții și al Speranței”, pe traseul Centrul de Cartier Păcurari – Cimitirul Evreiesc, după următorul program:
9.00 – „Marșul Vieții și al Speranței”, pe traseul Centrul de Cartier Păcurari – Cimitirul Evreiesc
9.30 -10.45 – Cimitirul Evreiesc – Comemorarea victimelor pogromului din 1941
Cu această ocazie, președintele Klauss Iohannis a transmis un mesaj.
„Se împlinesc aproape opt decenii de la Pogromul din Iaşi, dar comemorarea momentului îşi amplifică, gradual, tragismul. Simţim cu atât mai mult încărcătura dramatică a evenimentelor de acum 76 de ani, cu cât numărul martorilor descreşte de la un an la altul. Uitarea tinde să corupă istoria, să o deformeze. Dacă martorii dispar, atunci unul dintre cei mai importanţi stâlpi ai memoriei este valorificarea locurilor”, consideră preşedintele Iohannis.
El afirmă că statul român a probat că asumarea trecutului şi transmiterea lecţiilor sale nu poate fi făcută decât prin acţiuni concrete, acţiuni care sunt necesare şi la nivel local.
”Dincolo de măsurile care s-au luat deja la nivel naţional, cred că este de o importanţă esenţială continuarea demersurilor în vederea prezervării memoriei victimelor şi la nivel local. Fiind un loc simbolic, fosta Chestură a Poliţiei din Iaşi trebuie să fie reabilitată şi valorificată ca loc al memoriei. Cum să le insuflăm tinerilor respectul pentru adevăr şi responsabilitate civică dacă nu prin punerea în valoare a monumentelor cu încărcătură istorică? De aceea, încurajez autorităţile locale să se ralieze la progresele din ultimii ani ale României şi să continue demersurile necesare pentru realizarea, la Iaşi, a unui adevărat loc simbolic, care să reflecte tragismul evenimentelor din iunie 1941”, se arată în mesajul prezidenţial.
Foto:pogromuldelaIasi.ro