Confidenţialitate

Blocați în Mexic, români angajați pe nave de croazieră cer ajutor pentru a fi repatriați

71 de români angajați pe nave de croazieră sunt blocați în Mexic și cer ajutor pentru a fi repatriați.
La solicitarea Europa FM, Ministerul de Externe precizează că ambasada României în Ciudad de Mexico a intervenit pentru a grăbi debarcarea și repatrierea acestora, dar că în cazul persoanelor cu contract de muncă în derulare, repatrierea intră în atribuțiile angajatorului.

Autoritățile din Mexic au permis până acum debarcarea a 20 de persoane, mexicani și străini rezidenți în Mexic, printre care și un român din cei 71 aflați la bordul unei nave de croazieră, andocate în portul mexican Puerto Vallarta, precizează pentru Europa FM, Ministerul de Externe.

Reprezentanții ministerului spun că atât ambasada României în Ciudad de Mexico, cât și consulul onorific al României în Guadalajara s-au interesat de soarta celor 70 de români, iar procedurile pentru debarcarea și repatrierea lor sunt în desfășurare. Autoritățile locale au cerut informații despre starea de sănătate a celor 1.200 de oameni, rămași blocați pe nava de croazieră.

Românii prezenți pe navă spun că la bordul vasului, nu au niciun caz confirmat de COVID-19 și nu au mai pășit pe uscat din 1 martie. Ei ar vrea să revină în țară, pentru a fi alături de familiile lor. Repartierea celor care au contract de muncă în derulare pe nave de croazieră sau de marfă este responsabilitatea companiilor angajatoare, menționează Ministerul Român de Externe.

Între timp, o angajată a consulatului din Catania a fost concediată, după ce i-a recomandat sportivei Alina Crăciun, aflată în Italia, să nu mai sune la consulat pentru a solicita repatrierea, deoarece nu este obligat statul român să se ocupe de repatriere. MAE precizează că este condamnabil comportamentul acelei funcționare, iar modul în care a dialogat cu sportiva nu este reprezentativ pentru misiunile diplomatice ale României.