Colegiul Medicilor din România cere Ministerului Sănătății să suplimenteze numărul de locuri la rezidențiat pentru specialitatea medicină de familie.
Numai 321 de locuri au fost scoase la concurs în acest an.
Sunt insuficiente în condițiile în care, în următorii 5 ani, 3000 de medici ajung la vârsta de pensionare, iar peste 10 ani, riscăm să nu mai avem niciun medic de familie, a spus la Europa FM, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.
”Aproape 50% din populația de medici de familie are peste 61 de ani. Asta înseamnă că peste 10 ani, noi nu vom mai avea medici de familie. Deci este o problemă de strategie națională și suntem, pur și simplu, îngrijorați că ceea ce spunem noi nu se aude în spațiul public. Ministerul Sănătății care avea obligația legală să ne consulte în această direcție nu a făcut-o și constatăm cu mare îngrijorare că numărul de locuri în specialitatea de medicină de familie este de numai 321. Este total insuficient față de necesități”, a menționat Daniel Coriu.
Președintele Colegiului Medicilor spune că e nevoie de o strategie pe termen lung și că anual, la concursul de rezidențiat, ar trebui să existe între 500 și 1000 de locuri pentru medicina de familie.
”Nu s-ar rezolva într-un an, dar măcar să avem o strategie pe câțiva ani, să scoatem 500, 1000 de locuri, pentru că oricum, din nefericire, o parte dintre ei nu vor rămâne în țară, altă parte vor să profeseze numai în centre universitare. În mediul rural, avem în jur de 700 de localități fără medic de familie. În următorii 5 ani, avem nevoie de 3000 de medici de familie și facem cumva să pregătim acest număr. Cum? Va sta la înțelegerea cu centrele universitare, acest lucru este posibil, se poate rezolva”, a spus Daniel Coriu.
În România, sunt 10.000 de medici de familie care au contracte cu Casa Națională de Sănătate. În prezent, deficitul este de 1500 de medici, cele mai mari probleme fiind la țară.
(Sursa foto: facebook Colegiul Medicilor din România)