Pe 4 aprilie se împlinesc 70 de ani de la fondarea NATO. Este una dintre mai puternice organizaţii politico-militare de până acum, ce reuneşte 29 de state membre, printre care se numără şi România.
Considerat organismul decizional principal al Alianţei Nord-Atlantice, Consiliul Nord-Atlantic este inima politică a NATO, potrivit Agerpres. La nivelul Consiliului Nord-Atlantic sunt adoptate deciziile importante care privesc Alianţa Nord-Atlantică şi care sunt direct aplicate asupra tuturor celorlalte organisme subsidiare ale Alianţei, potrivit lucrării ”România – NATO. 1990-2008” (Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Bucureşti, 2008).
Consiliul este format din reprezentanţii permanenţi ai tuturor statelor membre. Deşi se poate reuni în componenţă diferită, la nivel de şefi de stat sau în prezenţa miniştrilor de externe, a miniştrilor apărării sau a şefilor de guvern, deciziile adoptate au aceeaşi valoare şi validitate.
Consiliul Nord-Atlantic este singurul organism al NATO a cărui autoritate este configurată de textul Tratatului Nord-Atlantic şi care îşi asumă atribuţii în diferite domenii privind securitatea membrilor Alianţei: planificarea apărării, planificarea nucleară şi problemele militare. Pentru a asigura buna funcţionare a deciziilor luate la nivelul Alianţei, Consiliul Nord-Atlantic are responsabilitatea de a înfiinţa organisme subsidiare: comitete, comisii, grupuri de planificare cu rolul specificat de a sprijini activitatea Consiliului.