Confidenţialitate

70 de ani de la realizarea primei viori la Reghin / Fotoreportaj

Pentru marcarea împlinirii a 70 de ani de la construcţia primei viori la Reghin, Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) a deschis o expoziţie cu instrumente de colecţie şi numeroase instrumente de maestru, în cadrul Festivalului “70 de ani de luterie reghineană“.

Expoziţia de la Reghin porneşte de la istoria instrumentelor făurite în acest oraş de Roman Boianciuc, cel care a înfiinţat prima fabrică de viori din România, în anii ’50, actuala “Hora” Reghin, şi care a contribuit la formarea multor lutieri din ţara noastră.

Roman Boianciuc a fost laureat al Premiului de stat pentru luterie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966, iar lutierii grupaţi în Asociaţia Artiştilor Lutieri din România au ţinut să îi aducă un omagiu prin organizarea Festivalului “70 de ani de luterie reghineană”.

În cadrul expoziţiei încercăm să cuprindem tot ce înseamnă luteria din Reghin, de la începuturile ei, cu parte de manuscrise, poze vechi cu primii muncitori care au început să construiască viori la Reghin, cărora le purtăm un respect enorm. Din acest motiv, încercăm să punem fiecare părticică la locul ei şi să facem astfel un tot frumos. Apoi, pe măsură ce luteria din Reghin a evoluat, aşa încercăm să o prezentăm, cu paşii de fiecare an, deceniu, ajungând acum la 70 de ani. Sunt instrumente construite de Fabrica HORA, leagănul de unde am pornit noi toţi, direct sau indirect, de acolo sunt instrumente de la ateliere. În expoziţie sunt şi instrumente ale tuturor membrilor AALR. Un farmec aparte şi un colţ aparte reprezintă instrumentele vechi. Încercăm să punem bazele unei colecţii municipale, după ce, în anii trecuţi, am achiziţionat, împreună cu colegii, nişte instrumente construite de domnul Roman Boianciuc şi câteva instrumente de cei care i-au urmat, Luca Ioan, Precup Florea, Ciorba Nicolae şi aşa mai departe. Acestea reprezintă un colţ aparte. E o mare diversitate. Avem o gamă largă de instrumente cu coarde, instrumente cu coarde şi arcuş, de la vioară, violă, violoncele, contrabaşi, chitare, chitare electrice“, a declarat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România.

În cadrul expoziţiei a fost expus şi un instrument Roman Boianciuc din 1977, care a fost achiziţionat de lutierii din Reghin, care îşi propun ca pe viitor să întregească colecţia.

Foto: Ovidiu Ilisan, corespondent Europa FM