Șapte din zece români sunt stresați la locul de muncă, arată un studiu realizat de Organizația Mondială a Muncii, citat de Fundația Estuar.
Acest stres se află pe locul 2 în topul problemelor de sănătate reclamate de angajații români.
Astfel, mulți salariați ajung la epuizare și depresii ceea ce duce la absenteism și dorința de pensionare anticipată.
Mai mult de jumătate dintre europenii care au un loc de muncă sunt afectaţi de stresul profesional, însă situația din România este mult mai gravă.
Unul dintre motive este că deși 80% dintre manageri români spun că sunt îngrijorați în ceea ce privește stresul profesional, doar o treime dintre aceștia iau măsuri pentru diminuarea lui.
Directorul executiv al Fundației Estuar, Amedea Enache spune că sursa de stres invocată cel mai des este haosul de la locul de muncă.
„(Angajatul – n.r.)Reclamă instabilitatea locului de muncă, faptul că fișa postului nu este clară și trebuie să lucreze mai multe sarcini decât cele pentru care a fost instruit, plus ore suplimentare, dar și apariția de lucruri neprevăzute. Toate acestea, pe termen lung duc la depresie, la burn-out profesional.”
În plus, unii managerii români nu respectă legea privind timpul liber al angajaților.
„Spre deosebire de alte țări europene, legislația este destul de slabă sau nu există proceduri pentru aplicarea legislației.”
Un angajat stresat are o performanța slabă la serviciu, absentează mai des, și se accidentează mai des.