În general, au fost schimbaţi preoţii de peste 50 de ani, vechi duhovnici în localităţile în care aceştia slujeau, care nu şi-au îndeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Băcăuanul.
Cei mai mulţi evită să vorbească deoarece nu vor să-şi piardă locul de muncă, chiar dacă acesta va fi la parohii cu un număr mai redus de oameni, chiar dacă îşi vor pierde şi casele parohiale în care au investit în ultimii ani.
Pentru cei mai mulţi, schimbările au fost făcute începând cu data de 1 septembrie. „Vrem să ne ducem la Arhiepiscopie să-l întrebăm pe Înalt Preasfinţit de ce ne face una ca asta. Ce a făcut preotul nostru să fie mutat? Nu le mai ajung banii“, a spus o femeie din Bacău, venită la Biserica sf Ioan.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: „Schimbările s-au făcut pentru dinamizarea şi îmbunătăţirea vieţii pastoral misionare, administrativ –gospodăreşti“ – Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului
Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi.
Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii.
Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro.
sursa: adevarul.ro