Confidenţialitate

6 liceeni romani vor participa anul acesta la Intel ISEF (AUDIO)

Doi elevi din București au inventat un dispozitiv mic, sub forma unui cub, care produce energie electrică, de exemplu, cu ajutorul vântului.

Altfel spus, ne putem încărca de oriunde telefonul mobil. Alți elevi au venit în sprijinul celor cu telefoane inteligente. Au creat aplicația ‘Mall Online’ și, în doar câteva secunde, putem afla toate informațiile despre un produs disponibil în mai multe magazine.

Cu acest proiect, Daniel Cosovanu a câștigat anul trecut la Intel ISEF un premiu special oferit de Oficiul de mărci și Patente din Statele Unite. Anul acesta Daniel, acum în clasa a 12 la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă din orașul sucevean Solca, va merge din nou în Statele Unite dar cu un alt proiect ‘Modelul opticii flexibile. Lentile şi oglinzi cu distanţă focală variabilă’.

Toată tehnologia se bazează pe un lichid care schimbă distanța de focalizare, spune profesorul universitar Dan Milici.

Dar, România va mai participa cu două proiecte. Doi elevi de la Colegiile Sfântul Sava și Tudor Vianu din București au realizat un dispozitiv, sub forma unui cub, care produce energie electrică din surse regenerabile, spune profesorul Dan Milici, care îi va însoți pe elevi în Statele Unite.

Al treilea proiect realizat de trei liceeni de la Colegiul Tudor Vianu, este destinat telefoanelor inteligente și a fost denumit ‘Mall Online’.

Singura problemă, cel puțin în cazul lui Daniel, o reprezintă suma de care are nevoie pentru transportul în America – adică 2.000 de dolari, cazarea fiind asigurată.

Și profesorul Dan Milici amintește că de multe ori s-a confruntat cu această problemă a finanțării.

În urmă cu doi ani marele premiu al acestei competiții era câștigat de românul Ionuț Budișteanu, care a creat un model de maşină low-cost fără şofer. Anual, la această competiție participă aproximativ 2.000 de elevi din aproape 60 de țări.