Retenția de apă se produce în momentul în care organismul reține mai multă apă în țesuturi, ducând astfel la umflarea anumitor părți din corp. De cele mai multe ori, retenția de apă duce la umflarea picioarelor, a mâinilor, a fețe și a gleznelor.
În funcție de cauză, retenția de apă poate fi o problemă temporară sau poate semnala prezența unei afecțiuni.
Citește în continuare acest articol pentru a afla cele mai frecvente cauze ale retenției de apă, pentru ca tu să fi cât mai bine informat și să știi când să apelezi la servicii medicale specializate.
6 cauze ale retenției de apă în organism
Sedentarismul, dieta nesănătoasă, dezechilibrul hormonal și anumite afecțiuni, toate acestea pot reprezenta cauze ale retenției de apă. Deoarece unele dintre aceste cauze pot fi mai severe decât altele, este recomandată înștiințarea medicului de familie dacă umflarea persistă sau dacă apar alte simptome adiționale.
Acestea fiind spuse, iată câteva informații despre cele mai frecvente cauze ale retenției de apă:
Dieta nesănătoasă
Consumul exagerat de sare reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale retenției de apă. Sarea poate fi găsită în cantități mari atât în alimentele procesate cât și în anumite produse la care probabil că nu te așteptai, cum ar fi cerealele, dressingul de salată și anumite supe.
Deficitul de vitamina B1, B6 și B5 poate declanșa și el retenția de apă, așa că axează-te pe produse bogate în vitamine și minerale și cu un conținut redus de sare.
Sedentarismul
Fie că stai prea mult în picioare sau pe scaun, lipsa activităților fizice poate duce la apariția retenției de apă.
Atunci când exersezi, vasele de sânge sunt nevoite să trimită mai mult sânge către inimă, proces care duce și la filtrarea sângelui prin rinichi și la eliminarea lichidelor în exces.
Dacă lucrezi la birou mai multe ore pe zi, încearcă să iei o pauză de mișcare la fiecare oră, pentru a reduce riscul de apariție a retenției de apă.
Dezechilibru hormonal
Dezechilibrul hormonal reprezintă o altă cauză frecventă a retenției de apă și este mai des întâlnit în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.
De la sarcină, la sindrom premenstrual sau chiar menopauză, organismul persoanelor de gen feminin poate prezenta numeroase cauze de dezechilibru hormonal.
Retenția de apă provocată de acest dezechilibru, apare din cauză că hormonii afectează felul în care funcționează rinichii, cantitatea de lichid din organism, dar și felul în care corpul gestionează proteinele, electroliții și anumite enzime importante.
Prezența anumitor afecțiuni
Numeroase probleme de sănătate pot obliga corpul să rețină mai multă apă. Câteva dintre aceste afecțiuni includ:
- hipertensiunea arterială;
- insuficiența venoasă cronică;
- ciroza hepatică;
- hipotiroidismul;
- insuficiența cardiacă congestivă.
Anumite medicamente
Este posibil ca anumite medicamente să afecteze felul în care corpul reține apa. Dacă retenția a devenit evidentă după prescrierea unui tratament nou, atunci este recomandată înștiințarea medicului specialist cu privire la acest aspect, pentru a găsi alte soluții.
Nu ești destul de hidratat
Chiar dacă la prima vedere retenția de apă și hidratarea nu par a fi asociate, adevărul este unul cu totul diferit. Atunci când nu bei destulă apă, corpul devine deshidratat și împiedică eliminarea apei din organism pentru a reține “proviziile” disponibile cât mai mult timp.
Asigură-te că bei cantitatea corespunzătoare de apă pe zi și că nu o înlocuiești cu alte lichide care pot conține zahar sau coloranți (sucuri) sau care te pot deshidrata mai rău (alcoolul).
Toate aceste cauze pot duce la retenția de apă. Chiar dacă unii factori pot fi temporari, cum ar fi menstruația, alte cauze pot fi mai severe și pot reprezenta probleme grave de sănătate.
Dacă organismul tău reține apă și nu știi cauza exactă, sau dacă prezinți și alte simptome adiționale, atunci discută cât mai rapid cu un medic specialist pentru a afla cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Foto: Shutterstock