Persoanele care doresc să își monteze pe case panouri solare pot primi 6000 de lei, prin progamul Casa Verde, lansat astăzi în dezbatere publică.
Anul acesta, programul are și o componentă nouă – Casa Verde Plus – prin care li se acordă finanțare și celor care doresc să își izoleze locuințele cu materiale ecologice.
Însă, ce trebuie să facă persoanele care doresc să obțină acest ajutor de la stat?
Guvernul a alocat pentru programul Casa Verde din acest an 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației.
Astfel, o persoană fizică poate primi 6000 de lei, pentru a-și cumpăra panouri solare care asigură apa caldă în locuință și 8000 de lei pentru achiziția unei pompe de căldură.
În cazul clădirilor publice, se pot obține finanțări de până la 90 la sută din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 500 de mii de lei în cazul bisericilor și 2 milioane de lei pentru instituțiile publice.
Cei interesați să își izoleze termic locuința cu materiale ecologice pot primi cel mult 40 de mii de lei, prin programul Casa Verde Plus. Ei sunt obligați ca la izolarea caselor să folosească materiale precum lână, cânepă, vată minerală bazaltică, plută sau celuloză. De asemnea, statul acordă cel mult 40 de mii de lei și pentru construirea de acoperișuri verzi sau introducerea unor sistemle de iluminat ecologie.
Ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer a explicat că pentru a primi banii de la stat persoanele interesate trebuie să se înscrie Agenția de Protecția Mediului din județul în care locuiesc, unde vor întocmi un dosar. Vor semna apoi un contract, după care au la dispoziție un an ca să își cumpere panouri solare de exemplu și să depună apoi facturile pentru decontare.
Finanțarea se acordă pe principiul ‘primul venit, primul servit’.