- Părinții se declară din ce în ce mai interesați de durerile de cap ale celor mici, foarte mulți dintre aceștia declarând că s-au confruntat cu această problemă. Cu toate acestea există încă părinți care cred că cei mici acuză dureri de cap ca să scape de școală sau care cred că doar adulții se pot confrunta cu această problemă
- Principalele cauze identificate pentru durerile de cap : statul prelungit în fața ecranelor sau programul încărcat de la școală
- Pentru tratarea durerilor de cap, aceștia apelează la medicamente specifice pentru copii sau cer sfatul medicului pediatru
7 din 10 copii s-au plâns cel puțin o dată de durere de cap, arată datele unui studiu online realizat în aprilie 2023 pe platforma iVox și prezentate în cadrul campaniei “Tărâmul ferecat al durerilor de cap”, lansată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociația din Grijă pentru Copii, în parteneriat cu Reckitt. Conform datelor, durerile de cap la copii apar chiar de la o vârstă fragedă, 6 din 10 copii care acuză dureri de cap având între 4 și 12 ani.
Deși procentul părinților care iau în serios durerile de cap a crescut față de 2019, 6 din 10 părinți ar dori să știe mai multe despre durerile de cap ale copiilor. Dacă în 2019 doar 41% dintre părinți spuneau că inițiază o discuție despre durere cu cel mic (conform datelor unui studiu similar), în 2023, 1 din 2 părinți spun că inițiază des sau foarte des o conversație cu copiii lor despre durerile pe care le experimentează.
Printre principalele cauze ale durerilor de cap la copii, identificate de părinți, se află folosirea ecranelor: 46% dintre părinți spun că durerile de cap ale copilului s-au accentuat odată cu folosirea prelungită a ecranelor (școala online), iar 8 din 10 copii acuză dureri de cap după ce petrec mai mult timp în fața ecranelor. În plus, pentru aproape 7 din 10 copii durerile de cap se accentuează când programul de la școală este încărcat.
Potrivit studiului, 65% dintre părinți cred că durerea de cap la copii poate fi atât o afecțiune în sine, cât și un simptom al altei afecțiuni.
Campania educațională “Tărâmul ferecat al durerilor de cap” este derulată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociația din Grijă pentru Copii, în parteneriat cu Reckitt, în perioada mai-septembrie 2023, iar informații despre campanie vor putea fi accesate pe canelele online ale celor două asociații.
- De ce e bine să luăm în serios durerile copiilor?
- Stăm de vorbă cu cel mic?
- Sunt încă multe necunoscute cu privire la durerile celor mici?
- Când ne panicăm și ce trebuie să facem?
Alex Grecu și Daniel Osmanovici au discutat despre acest subiect în emisiunea Tați în Aer cu medicul pediatru Victor Daniel Miron: