”Criterii clare și controale ale Fiscului” – sunt solicitările asociațiilor de pacienți în contextul în care Guvernul pregătește proiectul care va legaliza șpaga pentru doctori și asistente.
”Atențiile” vor putea fi acordate cu respectarea a trei condiții (să nu fie condiţionate de către medic sau asistente, să fie date după încheierea actului medical și să fie declarate şi fiscalizate), dar aceste criterii sunt considerate ”praf în ochi” de reprezentații pacienților.
Accesul la un doctor este, de fapt, condiționat de aceste plăți informale, spun cei mai mulți pacienți.
În spitale există așa-numite ”mercuriale informale”: pacienții află de la asistente sau de la alte persoane internate cât este mita pentru o anumită operație.
”De la o feliuță de mandarină sau un plic de ness la câteva zeci de lei” – iată șpaga minimă pentru o asistentă medicală. Pentru doctori atențiile ajung la sute și mii de lei sau euro, arată o monitorizare făcută de Asociația pentru Protecția Pacienților.
Raluca Hatmanu:
Guvernul ar urma să aprobe proiectul privind legalizarea ”plăților informale” către doctori în ședința de săptămâna viitoare. Tot atunci, ar urma să fi aprobată creșterea salariilor personalului din Sănătate cu 25%, majorare care se va aplica de la 1 octombrie.