Confidenţialitate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ziua de azi (AUDIO)

Pe 9 mai 1955, Germania de Vest este acceptată NATO, alianța militară a 14 țări  occidentale, înființată după al doilea război mondial pentru a se apăra de URSS. O ceremonie specială a avut loc la Paris, unde ministrul american de Externe, John Foster Dulles, le-a urat germanilor bun venit în NATO.

Suntem bucuroși că spațiul de apărare și libertate este astfel mărit și întărit, spunea secretarul american de Stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primirea Germaniei de Vest în Nato a fost INTERPRETATĂ de ruși drept o amenințare DIRECTĂ, așa că au răspuns printr-o alianță politico-militară asemănătoare – Tratatul de la Varșovia. Ceremonia de semnare a Tratatului de Varșovia a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Germania de Vest a intrat în Nato. Alianța sovieticilor a dispărut imediat după destrămarea URSS în 1991.

Pe 9 mai 1960 a fost aprobată, în Statele Unite, punerea în vânzare a primei pastile anticoncepționale din lume. “Pilula”, după cum îi spunea mai toată lumea, a deschis calea către revoluția sexuală a anilor 60. Iar pe o cântăreață country, Loretta Lynn, a inspirat-o să compună la începutul anilor 70 un cântec în cinstea celebrei pilule.

Posturile de radio americane nu s-au înghesuit să difuzeze melodia care lăuda o metodă de contracepție. De altfel, nici casa de discuri nu s-a grăbit cu lansarea. Cântecul a fost înregistrat în 1972, dar a ajuns pe piață abia după trei ani. Doctorilor, însă, le-a plăcut pentru că așa auzeau de pilulă și femeile din zonele mai izolate ale Statelor Unite.

Pe 9 mai 1964, când toată America era vrăjită de muzica trupei Beatles, a luat sfârșit domnia britanicilor în vârful clasamentelor. Cu o lună înainte, de exemplu, primele cinci poziții ale topului american erau ocupate de melodiile Beatles. Până când unul dintre veteranii americani i-a detronat.

Hello, Dolly!, cântată de Louis Armstrong, a pus capăt celor 14 săptămâni în care Beatles au avut trei cântece la rând pe locul 1.  A fost cel mai de succes single al lui Armstrong, iar anul următor a luat premiul Grammy pentru cel mai bun cântec.

Pe 9 mai 1970, trupa canadiană Guess Who ajunge pe primul loc în Statele Unite cu melodia “American Woman”. A fost unicul lor number one.

Melodia s-a născut dintr-o întâmplare. Chitaristul trupei a rupt o coardă în timp ce cânta, așa că trupa a început să improvizeze o dată cu el. Un spectator a avut inspirația să înregistreze momentul și după spectacol s-a dus în culise. Canadienii de la Guess Who au dezvoltat momentul de improvizație într-un cântec complet, care este, de fapt, un omagiu pentru fetele din Canada, de care le era dor când ajunseseră  în Statele Unite. Cele din America îi speriau!

Pe 9 mai 1949 s-a născut cântăreţul, compozitorul și pianistul american american Billy Joel. Albumele lui au avut mare succes în anii 70, 80 și 90, când a compus hituri precum “Piano Man”, de la care îi vine și porecla, “Uptown Girl”, “Just The Way You Are” sau “River of Dreams”.  Cântecul la care se gândește mai toată lumea când aude numele lui Billy Joel este “Piano Man”. Lansat în 1973, a fost primul lui hit și e inspirat de experiențele lui Billy Joel ca pianist într-un bar din Los Angeles.