Confidenţialitate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ziua de azi | AUDIO

Pe 7 mai 1945, Germania nazistă a semnat capitularea necondiționată după 6 ani de război. Ceremonia a avut loc în Franța, într-o școală din orașul Reims. Anunțul oficial al victoriei a fost făcut a doua zi, de președintele american Harry Truman, de la Casa Albă, și de premierul britanic, Winston Churchill, de la Londra.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ostilitățile vor înceta, oficial, la un minut după miezul nopții, astăzi, marți 8 mai, le-a spus Churchill britanicilor victorioși.

Dar cum la Moscova era ora 1 și un minut când a intrat în vigoare capitularea, rușii au considerat că Ziua Victoriei trebuie sărbătorită pe 9 mai. Lucru pe care îl fac și acum, cu mare fast, la Moscova. Pe de altă parte, războiul nu s-a încheiat după capitularea Germaniei. În Asia, luptele cu japonezii au mai durat încă trei luni.

Pe 7 mai 1986 echipa de fotbal Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Acum, competiția se cheamă Liga Campionilor și se joacă după alt format. În finala de atunci, Steaua a învins FC Barcelona, cu 2 la 0, după executarea loviturilor de la 11 metri. Vedeta meciului a fost portarul Stelei, Helmut Duckadam, care a apărat 4 penalty-uri. La întoarcerea în țară, toată echipa a mers să primească felicitările președintelui Nicolae Ceaușescu.

Pe scurt, Ceaușescu le cerea steliștilor să câștige și anul următor campionatul și Cupa Campionilor Europeni, după cum povestea antrenorul de atunci al Stelei, Emerich Jenei. Tot el a mai spus că la festivitatea de premiere Ceaușescu le-a reproșat că nu au câștigat meciul mai repede, în doar 90 de minute, în loc de prelungiri și lovituri de la 11 metri.

Pe 7 mai 1999 a început, la București, vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, prima a unui Suveran Pontif  în aşa numitele ”teritorii ortodoxe”. La sosirea pe Aeroportul Băneasa, papa Ioan Paul al doilea a rostit un discurs în limba română.

Următoarea țară majoritar ortodoxă vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea a fost, tot în 1999, Georgia. Apoi, în 2001 a mers în Grecia, Ucraina şi Armenia. Iar în 2002, a urmat vizita în Bulgaria. Tot în Bulgaria își încheie vizita chiar astăzi actualul Suveran Pontif, Papa Francisc, care va veni și în România pe 31 mai.

Pe 7 mai 1965, dis de dimineață, într-o cameră de hotel din Florida, pe Keith Richards, chitaristul trupei Rolling Stones, îl lovește inspirația. Se trezește, înregistrează primele acorduri de chitară ale melodiei “(I Can’t Get No) Satisfaction” și după 30 de secunde adoarme la loc. El nu avea emisiune de 7, domnu’ Zafiu. A continuat să înregistreze 45 de minute de sforăit până s-a terminat banda. Apoi, cu solistul Mick Jagger a compus și versurile, iar trei zile mai târziu erau deja în studioul de înregistrări.

“Satisfaction” a fost cântecul care i-a făcut cu adevaărat vedete. De altfel, 40 de ani mai târziu, revista Rolling Stone a pus melodia pe locul al doilea în clasamentul celor mai bune 500 de cântece din istorie.

În fine, pe 7 mai 1966, un cântec compus în doar 20 de minute și interpretat de trupa The Mamas & the Papas ajungea pe primul loc în clasamentul american. Se chema “Monday, Monday”,  iar John Phillips, compozitorul și vocalistul trupei, a scris melodia cu gândul la un sentiment prezent în mai toată lumea : lehamitea de luni dimineață, când oamenii trebuie să meargă la muncă. Ceilalți membri ai trupei nu prea au înțeles despre ce era vorba și nici nu le plăcea cântecul în mod deosebit. Publicului i-a plăcut, a fost singurul lor number one, iar anul următor au câștigat și un Grammy pentru cea mai bună interpretare.