În luna octombrie, Misiunea Verde a decretat Luna Reducerii Risipei Alimentare. În fiecare ediție am căutat să învățăm ceva nou despre cum putem să fim mai responsabili și despre deciziile aparent mici, dar cu un impact mare.
În urma unui studiu realizat de Generation Awake, am aflat, de exemplu, că pentru a produce o pâine se consumă 48 litri de apă, pentru 1 felie de brânză – 152 litri de apă, iar pentru 1 hamburger sunt necesari 2 393 litri de apă.
Între 8% si 10% din emisiile globale de gaze cu efect de sera au legatura cu alimentele risipite sau aruncate, o cantitate similară cu emisiile generate de transportul rutier. Pentru a face spațiu pentru terenuri agricole sau diverse culturi se defrișeazp păduri, pentru transport se aruncp în aer milioane de tone de emisii, iar pentru a furniza alimente care apoi sunt aruncate se produc extrem de multe ambalaje. În plus, alimentele care se alterează în gropile de gunoi eliberează, la rândul lor, gaze cu efect de seră în atmosferă.
În Misiunea Verde, Mona Nicolici și Toader Păun au adunat o listă scurtă cu 5 decizii simple pentru a evita risipa alimentară:
1. Cumpără doar cât ai nevoie.
Fă o evaluare corectă a cantităților de alimente care se consumă în medie în familia ta și nu face cumpărături impulsive. Intreabă-te mai des: Chiar am nevoie de acest lucru?
2. Alege fructe și legume mai puțin aspectuoase.
Fructele și legumele cu formă ciudată sunt adesea aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele. Nu-ţi fă griji, au același gust!
3. Păstrează mâncarea cu înțelepciune.
Mută produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau a frigiderului și pe cele proaspete în spate. Foloseşte recipiente etanșe pentru a menține alimentele proaspete în frigider și asigură-te că pachetele sunt închise pentru a împiedica pătrunderea insectelor.
4. Mănâncă mai multe fructe și legume și încearca sa reduci cantitatea de carne consumată.
Dacă toata lumea ar renunța la carne, emisiile de carbon ar scădea la jumătate. Așa că o economie ocazională poate ajuta planeta, nu doar dieta.
5. Sprijină producătorii locali de alimente și ai grijă de populația de pește.
Sprijinim fermierii și întreprinderile mici din comunitate, dar ajutăm și la combaterea poluării prin reducerea distanțelor de livrare pentru camioane și alte vehicule. Cumpără specii de pești care sunt mai abundente, cum ar fi stavridul sau heringul, dar si pesti crescuți sau capturați în mod sustenabil.