Confidenţialitate

5 criterii de care să ții cont când alegi mobilierul pentru grădiniță (P)

Grădinița este locul în care copiii trebuie să găsească un spațiu sigur și atractiv, iar mobilierul joacă un rol extrem de important. Indiferent dacă este vorba despre măsuțe, scaune, dulapuri sau pătuțuri, mobilierul trebuie să ofere tot confortul necesar petrecerii unui timp plăcut, și pentru joacă, și pentru învățare.

Anii de grădiniță reprezintă fundația educației pe tot parcursul vieții, motiv pentru care este necesar ca juniorii să aibă acces la distracție, dar și la activități serioase, orientate spre acumularea de cunoștințe necesare în anii de școală.

Iată care sunt cele mai importante criterii pentru alegerea mobilierului pentru grădiniță:

  1. Dimensiunea

Copiii sunt mici de înălțime și au nevoie de mobilier adecvat pentru a-l putea utiliza cu ușurință. În plus, dimensiunile reduse ale meselor, scaunelor și paturilor permit economisirea spațiului utilizat cu acestea și obținerea unui loc mai generos pentru joacă. Având dulapurile ușor accesibile, cei mici vor învăța să își ia singuri tot ce au nevoie, făcând astfel primii pași spre autonomie. De asemenea, un pătuț grădiniță cu dimensiuni adecvate va fi confortabil pentru oricare copil obosit ce dorește să tragă un pui de somn pentru a-și încărca bateriile.

  1. Materialele utilizate

Mobilierul de grădiniță trebuie să fie realizat din materiale de calitate, preferabil naturale sau certificate că nu prezintă substanțe toxice. Multe vopsele pot fi periculoase pentru copii, deoarece pot provoca alergii sau astm.

  1. Să fie rezistent

Copiii au talentul de a trage, a lovi și a vărsa lucruri, din acest motiv mobilierul de la grădiniță trebuie să fie realizat din materiale rezistente, iar îmbinările să fie la rândul lor, sigure. Pentru a evita accidentele nedorite, tot mobilierul înalt trebuie să fie ancorat pe perete, iar copiii trebuie descurajați să se cațere pe uși ori sertare.

  1. Să fie lavabil

Copiii mici fac murdărie, iar asta este ceva normal. De multe ori din neputință, dar și din neatenție firească, ei pot scăpa mâncare, lipici, acuarele sau orice alte materiale care trebuie curățate cu apă ori soluții speciale. Mobilierul de la grădiniță trebuie să permită acest lucru, astfel încât spațiul să fie în permanență curat și igienizat.

  1. Să fie vesel

Acest criteriu se referă în primul rând la culori, dar nu trebuie exclus nici designul. Cele mai apreciate grădinițe sunt amenajate ca un loc de poveste unde cei mici sunt înconjurați de mobilă și decorațiuni colorate și adecvate pentru joacă. Nu trebuie exclusă nicio culoare, astfel încât atmosfera generală să fie veselă, optimistă și să inducă voie bună. Este recomandată evitarea standardizării, cu mobilier identic peste tot. În schimb, se încurajează alegerea unor forme și designuri cât mai diferite, tocmai pentru a crea un mediu cât mai creativ și care stimulează imaginația.

Criteriile menționate mai sus se aplică în special mobilierului de interior, dar nu trebuie neglijat nici mobilierul pentru exterior. Spațiul petrecut în aer liber reprezintă sănătate curată, iar copiii care au posibilitatea să se joace în exterior beneficiază de un sistem imunitar rezistent. Tobogane, trambuline, leagăne, căsuțe în copaci, toate trebuie să fie sigure, colorate și de dimensiuni optime pentru ca micii utilizatori să le poată folosi ușor.

O grădiniță frumos amenajată, inclusiv din punct de vedere al mobilierului, le va oferi celor mici șansa de a se îndrăgosti de învățătură și de a porni lin pe drumul autonomiei personale. Micile secrete dezvăluite în acest articol vor stimula creativitatea și imaginația, iar cei mici se vor dezvolta armonios, beneficiind de toate condițiile necesare pentru exersarea unor abilități importante de care se vor bucura toată viața. Sunt incluse aici și abilități fizice (motricitate, echilibru, coordonare), și cognitive (lucrul în echipă, rezolvarea problemelor, legătura dintre cauză și efect sau concentrarea).

Foto: piqsels.com