5 avioane MIG 21 Lancer ale Armatei au fost avariate în anii 2018 și 2019 din cauza folosirii unui combustibil de proastă calitate, se arată în motivarea unei decizii judecătorești a Curții de Apel Ploiești, într-un proces care vizează menținerea unui sechestru. Incidentul, prezentat acum de site-ul Gândul, a pus în pericol siguranța națională, au explicat magistrații.
Deteriorarea avioanelor de luptă MIG 21 Lancer a avut loc după ce, acum patru ani, Ministerul Apărării a încheiat un acord cu firma SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berende, pentru livrarea de kerosen pentru aparatele de zbor.
Numai că după o primă livrare conformă, avioanele MIG ar fi fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, scrie Gândul care citează o motivare emisă de judecători.
5 avioane ar fi ajuns la Aerostar Bacău pentru reparații. Prejudiciul ar fi fost evaluat la 30 de milioane de lei
5 avioane ar fi ajuns astfel în reparații la Aerostar Bacău, inginerii depistând apariţia „unor manifestări neobişnuite” la unele echipamente. De exemplu, explică jurnaliștii de la Gândul, la o unitate militară din Câmpia Turzii, unde se află și una dintre cele mai mari baze aeriene ale României, la unul dintre aparatele MIG 21 „într-o pompă s-a identificat şpan metalic în filtrul central din cauza lubrifierii necorespunzătoare, aceasta depinzând de proprietăţile chimice de lubrifiere ale petrolului folosit”. Prejudiciul ar fi fost evaluat la 30 de milioane de lei.
Magistrații au scris în document că avarierea aeronavelor a fost o ameninţare la adresa securității naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât România şi-a asumat asigurarea securității Flancului Estic al NATO.
Surse din cadrul Ministerului Apărării au precizat pentru Europa FM că Forțele Aeriene s-au constituit parte în procesul penal, care nu a început încă.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și: Protecția Consumatorului amendează compania Blue Air cu peste 10 milioane de lei