Confidenţialitate

5 ani fără Florian Pittiş

Florian Pittiş a murit în 2007, pe 5 august, la vârsta de 63 de ani, fiind considerat un simbol al radioului românesc dar şi o voce marcabilă în muzică. Vocea lui se mai aude şi astăzi pe unele documentare prezentate în cea mai longevivă emisiune TV din România – Teleenciclopedia. Pitiş a avut numeroase roluri memorabile pe scena unor importante teatre.

De-a lungul carierei sale, a fost Alencon din ‘Elisabeta I’ de Paul Foster, Alioşka din ‘Azilul de noapte’ de Maxim Gorki, Edmund şi Jamie din ‘Lungul drum al zilei către noapte’ de Eugene O’Neill şi Ariel din ‘Furtuna’ de William Shakespeare, toate în regia lui Liviu Ciulei.

De asemenea, a jucat în celebrul ‘Hamlet’ al lui Alexandru Tocilescu, care a avut premiera în 1985.

A regizat el însuşi, pe scena teatrului Bulandra, spectacole precum ‘Cum se numeau cei patru Beatles’ de Stephen Poljakoff, ‘Câinele grădinarului’ de Lope de Vega, ‘Meditaţiile Ritei’ de Willy Russel şi ‘Black & White’ de Keith Waterhouse & Willis Hall.

În 1992, a fondat trupa Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici. A rămas în formaţie până în 2000, când i-a luat locul Marius Baţu.

A fost o prezenţă activă în lumea muzicii, prin emisiuni la radio şi televiziune, articole în ziare, prezentări de concerte, colaborări pe diferite discuri.

La malul Mării Negre are loc an de an un festival care îi poartă numele, ‘Folk You! Florian Pittiş’, iar postul de radio public a schimbat denumirea fostului Radio România Tineret în Radio3Net Florian Pittiş, artistul fiind cel care a militat pentru orientarea postului public către mediul online. În ianuarie 1998 a fost primul actor din România cu website.