New York-ul este cel mai mare oraş din Statele Unite, cea mai cunoscută şi mai fotografiată metropolă de pe mapamond şi e considerat de mulţi ca fiind capitala financiară şi culturală a lumii.
“Oraşul care nu doarme niciodată” deţine câteva amănunte pe care puţini oameni le cunosc.
Columbus Circle
Este un sens giratoriu aglomerat, din Manhattan, numit după exploratorul Cristofor Columb, a cărui statuie se află în mijlocul intersecţiei. Construit în 1905 şi renovat un secol mai târziu, Columbus Circle se află la intersecţia dintre Eighth Avenue, Broadway, Central Park West şi Central Park South.
Statuia lui Columb, începută cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de la debarcarea navigatorului, e realizată din marmură şi are o înălţime de 21 de metri. Un amănunt mai puţin cunoscut despre celebrul sens giratoriu este faptul că acesta e punctul de pornire pentru măsurarea tuturor distanţelor oficiale din New York, relatează ABC News.
Foto: Felix Lipov / Shutterstock.com
Noul Amsterdam
Puţini ştiu că, în secolul al XVII-lea, New York-ul, simbolul Statelor Unite ale Americii, era o aşezare olandeză, capitala coloniei Nieuw-Nederland (n.r. Noile Ţări de Jos, Noua Olanda, în neerlandeză). Căpitanul Henry Hudson a ajuns pentru prima oară în zonă, în 1609, la bordul navei Halve Maen (n.r. Semiluna, în neerlandeză) care aparţinea Companiei Olandeze a Indiilor de Vest.
El şi-a anunţat superiorii că locul este potrivit pentru comerţul cu blănuri de castor, aşa că, în 1614, a luat naştere noua colonie.
Nieuw Amsterdam, Noul Amsterdam, a rezistat până în 1664, când a fost cucerit de englezi şi redenumit, în onoarea Ducelui de York, viitorul rege al Angliei. Deşi arhitectura olandeză originală s-a pierdut ca urmare a incendiilor care au încercat aşezarea, moştenirea Amsterdamului se observă şi în prezent, atât în multe dintre numele proprii, cât şi în steagul oraşului, un tricolor albastru-alb-portocaliu.
Flatiron Building
Constuită în 1902, celebra clădire s-a numit iniţial Fuller Building, după George A. Fuller, “părintele zgârie-norilor”. A fost ridicată pe insula triunghiulară formată de străzile Broadway, Fifth Avenue şi East 22nd Street, care e traversată şi de 23rd Street.
Asemnănarea cu un fier de călcat (n.r. flat-iron, iron, în engleză) i-a făcut pe localnici să poreclească noua construcţie Flatiron, nume care a devenit oficial, între timp. Interesant, se pare că Flatiron Building a dat naştere expresiei americane 23 skidoo (n.r. şterge-o, cară-te, în limba engleză).
Se spune că poziţionarea clădirii, între bulevardele largi Broadway şi Fifth Avenue, dar şi forma triunghiulară a acesteia, cauzează un curent puternic. La începutul secolului trecut, tinerii se strângeau pe 23rd Street şi aşteptau ca vântul să ridice fustele doamnelor, motiv pentru care poliţiştii îi goneau, strigându-le 23 skidoo!
Foto: Erika Cross / Shutterstock.com
Central Park
Aşa cum îi spune numele, Central Park este un parc urban aflat în inima oraşului New York. Deschis, iniţial, în 1857 şi modernizat şi extins până în 1873, în prezent se întinde pe (3.41 kilometri pătraţi). E încadrat de străzile Central Park North (110th Street), Central Park South (59th Street), Central Park West (Eighth Avenue) şi Fifth Avenue, la est, singura care şi-a păstrat numele.
Peste 35 de milioane de oameni îi trec pragul în fiecare an, consolidându-i poziţia de cel mai vizitat parc urban din Statele Unite. Un lucru mai puţin cunoscut despre Central Park este că acesta e cel mai filmat loc din lume, peste 300 de producţii cinematografice având scene care se petrec acolo.
Primul zgârie-nori
Peisajul New York-ului este dominat de clădiri înalte, oraşul găzduind 550 de construcţii mai înalte de 100 de metri, dintre care mai mult de 50 depăşesc 200 de metri. Termenul de zgârie-nori (skyscrapper, în engleză) a fost folosit pentru a desemna, pe rând, cai înalţi, pălării şi bonete sau pânzele vaselor.
În anii 1880, denumirea a început să fie utilizată pentru clădiri înalte, când primele construcţii zgârie-nori au apărut la Chicago. Tower Building a fost prima clădire newyorkeză pe o structură de oţel şi primul zgârie-nori din oraş.
Proiectul arhitectului Bradford Lee Gilbert s-a bazat pe cel al unui pod de cale ferată întors, iar construcţia a ajuns la 39 de metri înălţime. Din păcate, Tower Building a fost demolată în 1911 sau 1913, din cauza lipsei chiriaşilor.
Foto: Shutterstock